Les companyies de telefonia mòbil han de començar des d'avui a tramitar el canvi d'operador conservant el número en un dia laborable, tres menys que en l'actualitat, de manera que els operadors no tindran temps per efectuar contraofertes que els animin a cancel · lar la seva proposta, com succeïa fins ara.

No obstant, l'usuari pot decidir el termini en què vol fer efectiu el canvi i evitar així quedar-se sense servei quan faci la portabilitat a través del web o una trucada telefònica, que exigeix ??rebre la targeta SIM del nou operador en el domicili del usuari.

El canvi d'operador es realitza a través d'un node central comú de tots els operadors durant la matinada, que és quan hi ha menys trànsit telefònic, de manera que el canvi real serà el tercer dia de la sol · licitud.

Així un usuari que realitzi el canvi d'operador per exemple un dilluns tindrà de termini fins a les 14.00 hores del dia següent per cancel · lar la portabilitat, i aquesta es realitzarà entre les 02.00 i 06.00 hores del dia següent.

Així a partir de les 06.00 del tercer dia haurà d'estar operatiu el servei amb el nou operador. L'usuari serà l'únic que pot sol · licitar la cancel · lació de la portabilitat a través de l'operador amb el qual ha sol · licitat el canvi.

Així, la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) espera evitar cancel · lacions són demanades realment pel client. Espanya és el primer país que adopta aquest canvi decidit per la UE.

Recentment la CMT va aprovar també el canvi d'operador en un dia per a la telefonia fixa, normativa que entrarà en vigor l'u de juliol de 2013.

Espanya és un dels països europeus amb major nombre de portabilitats, que el 2011 van arribar a 1,95 milions el fix i 5,58 al mòbil.

Deshacer cambios