Un grup d'investigadors britànics ha aconseguit desenvolupar una tecnologia perquè persones amb algun tipus de paràlisi puguin controlar el ratolí d'un ordinador a través dels ulls. No obstant això, no es tracta d'una tecnologia pionera ja que altres companyies com és el cas de la multinacional espanyola Indra també ha desenvolupador un projecte similar anomenat HeadMouse.

Milions de persones pateixen malalties que els limiten les seves activitats quotidianes. Malalties com la escleorosis múltiple, el Parkinson, la distròfia muscular, persones afectades per una lesió medul · lar o amb alguna de les seves extremitats amputades no poden interactuar amb elements ja tan quotidians com ara un ordinador.

No obstant això, gràcies a la tecnologia, aquestes malalties no suposen un obstacle a l'hora de manejar un ratolí o un teclat d'ordinador. Un grup de científics britànic ha desenvolupat un nou dispositiu que, mitjançant el seguiment del moviment dels ulls, permet controlar un cursor en una pantalla igual que un ratolí normal d'ordinador. Aquest sistema costa 43 lliures (uns 54 euros).

Però aquest dispositiu desenvolupat pels científics britànics no és l'únic disponible. A Espanya, la companyia Indra ha desenvolupat el seu propi dispositiu anomenat HeadMouse. Es tracta d'un projecte espanyol que es pot utilitzar conjuntament amb el teclat VirtualKeyboard.

En aquest cas es tracta d'una aplicació totalment gratuïta que està disponible a través del web d'Indra. El funcionament del dispositiu es basa en la utilització d'una càmera de baix cost per captar les accions de l'usuari davant de la pantalla.

Les persones amb discapacitat motriu accedeixen al control del ratolí a través dels moviments del cap amb totes les funcions de "arrossegar" incorporades, mentre que les accions facials, com obrir o tancar els ulls o la boca, es converteixen en diverses modalitats de "clic".

Des de la seva presentació, en total s'han comptabilitzat més de 340.000 descàrregues des d'Espanya i països com Xile, Mèxic, Colòmbia, Argentina, Brasil, Perú o Estats Units.