Kaspersky Lab ha advertit en un informe sobre el risc que suposa per a la seguretat de les dades bancàries el fet de llançar a la paperera el rebut obtingut després de realitzar una operació al caixer automàtic. El comprovant bancari és un document que conté les dades de la transacció i de la persona que ha realitzat un moviment o consulta, dades importants que poden ser utilitzats amb fins fraudulents pels ciberdelinqüents.

Anar a un caixer automàtic és una cosa quotidiana i rutinària en les nostres vides, però Kaspersky adverteix sobre determinades qüestions a tenir en compte per mantenir la seguretat de les nostres dades. Segons indica l'analista de malware de Kaspersky Lab, Jorge Mieres, per cada transacció bancària que realitzem en un caixer es genera i imprimeix un comprovant que garanteix la correcta realització de la transacció, un document que pot ser emprat amb fins fraudulents.

Encara que de forma habitual els usuaris no presten massa atenció a les dades incloses en el rebut, que en moltes ocasions acaba a la paperera del mateix recinte on es troba el caixer, aquesta pràctica pot constituir una vulnerabilitat per a la seguretat bancària.

Kaspersky adverteix que si aquestes dades són fusionats amb altres estratègies, com la de barrejar la informació que l'empresa imprimeix en el comprovant amb informació malintencionada, el resultat pot ser un missatge fals que convidi a l'usuari a proporcionar les dades de la seva targeta.

D'aquesta manera, utilitzant dades reals, l'atacant aconsegueix obtenir un nivell de credibilitat alt per la seva estratègia de propagació, incloent en molts casos una imatge adjunta escanejada del comprovant de transacció real.

Conservar el comprovant que emet el caixer no només permet assegurar que hem realitzat una operació bancària, sinó que també minimitza la possibilitat que persones malintencionades utilitzin la nostra informació amb ànims de frau.