Las Vegas es converteix cada any durant els primers dies de gener en el centre planetari de la tecnologia, gràcies a la celebració del CES, el Consumer Electronics Show. I és per això que totes les mirades es fixen en el que allà ens presenten els grans -i petits- del sector. Perquè si alguna cosa caracteritza a aquesta ineludible cita tecnològica és que a la ciutat del joc es citen tots -o gairebé tots- els grans emporis al costat dels més petits emprenedors tecnològics arribats de tot el món.

Tot i comptar aquesta edició amb importants absències com les d'Apple -ho sé, Apple sempre va pel seu compte i no és novetat-, Google, Microsoft o Amazon, ni un sol dels grans fabricants tecnològics del globus es salten la imprescindible cita de la ciutat nord-americana. I és que, per una vegada, el que passa a Las Vegas no es queda a Las Vegas sinó que se sap en tot el món.

En el certàmen d'aquest any el televisor ha estat de nou el gran protagonista. Si en edicions anteriors al Full HD o el 3D van ser els protagonistes, aquest 2013 les més sonades campanades han vingut dels que controlen el mercat mundial, que han presentat televisors que han fet saltar la banca gràcies a noves i interactives característiques que fan de la caixa tonta la caixa més llesta del món.

Samsung, el gall amb la cresta més gran del galliner televisiu va presentar la seva segona generació de Smart TV, que a més d'incorporar la nova Ultra HD-4K per als amics, i que significa quatre vegades més resolució que el Full HD -ofereix la possibilitat de personalitzar la televisió en funció de l'usuari. Serà el televisor el que proposarà quins programes podem veure en funció de qui o qui estiguin mirant la tele en cada moment. Televisió interactiva 100% que ens detectarà quan ens asseguem enfront d'ella i ens dirà si hi ha futbol, ??telenovel · les o dibuixos animats segons qui la miri.

Altres grans del sector, com LG o Sony també van presentar les seves propostes, per descomptat en Ultra HD, i amb mides cada cop més grans. Encara que per mida enorme el de la pantalla FEU OLOR presentada per Panasonic, que amb les seves 56 polzades passa per ser la pantalla OLED amb resolució Ultra HD més gran mai fabricada. Cal no oblidar que el fabricant japonès ja porta molt de temps investigant en aquesta tecnologia de pantalles per aconseguir treure-li el màxim profit.

Alguns d'aquests televisors que han d'arribar són capaços d'interactuar amb les persones mitjançant moviments, la veu i fins i tot el moviment dels ulls -el Eye Control TV de Haier ha meravellat tothom-.

Però si vostè és el flamant usuari d'un televisor Full HD sense característiques intel · ligents -Smart TV- no desesperi. En el seu afany per fer-nos a tots més smart la indústria va presentar a Las Vegas multitud de dispositius que ens faran la vida més fàcil. Reproductors Blu-Ray, DVD, mòbils, suports i dispositius de tot tipus que converteixen un televisor "normal" en una Smart TV d'última generació. Sembla que algú ha pensat en els consumidors en aquesta ocasió ...

Però més enllà de l'escalada de mides de pantalla i d'ultra resolucions, ha cridat l'atenció l'enorme aposta de dos gegants dels microprocessadors, Intel i Qualcomm, que han mostrat per primera vegada els processadors que veurem en els mòbils i pastilles de la pròxima generació.

Amb una potència descomunal, aquests microprocessadors permetran als dispositius mòbils arribar a una cotes inimaginables fins ara, superant fins i tot a molts ordinadors actuals. Estem parlant de noves arquitectures amb un menor consum elèctric que permetran portar una enorme capacitat de càlcul a dispositius cada vegada més petits ... O grans, perquè veient la mida d'alguns mòbils ...

Encara que el millor d'aquest magnífic esdeveniment és que a Las Vegas hi ha de tot. Des de forquilles intel · ligents que t'avisen si estàs menjant massa ràpid, fins a mesuradors d'humitat que ens informen al mòbil si és hora de regar aquesta o aquella planta, al CES un troba de tot i per a tots els gustos. De fet el Flower Power de Parrot ha estat una de les sorpreses del certamen, tant pel seu disseny com per la seva enorme i nova funcionalitat. Qui no ha matat alguna planta per excés o manca d'aigua?

Caldrà estar atents a més als nous gadgets que ens arribaran per als smartphones -amb l'iPhone 5 al cap-: protectors de pantalla en forma d'esprai, carcasses fines i transparents que aguanten caigudes i cops de martell, fundes amb bateries suplementàries que es carreguen amb el sol o auriculars capaços d'emetre so Dolby en una mida minúscul.

Tot això i molt més s'ha pogut veure en el CES de Las Vegas d'aquest any. Quan ho veurem a les botigues? Malauradament molts d'aquests productes no són més que prototips, i altres no arribaran a comercialitzar-se en el nostre país, però afortunadament sempre ens quedarà la possibilitat de comprar en línia. I l'any que ve, més.