La cobertura de la telefonia mòbil a Catalunya continua sent insuficient i presenta deficiències importants tant a les zones turístiques de la costa i municipis de l'interior com a la ciutat de Barcelona, malgrat ser la capital mundial del mòbil.

Aquest és el diagnòstic realitzat pel Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) en un estudi relatiu al 2013 i que revela que gairebé el 60 % dels municipis catalans presenten problemes de cobertura mòbil, dos punts més que el 2012.

Els municipis costaners de les comarques del Maresme, l'Empordà i la província de Tarragona mantenen les deficiències detectades altres anys, mentre que l'estudi revela nous problemes a zones de l'interior, en urbanitzacions i en polígons industrials.

A la ciutat de Barcelona, les dificultats per obtenir cobertura es concentren especialment en barris com la Vall d'Hebron, la Sagrada Família i el Gòtic, o a la Zona Franca i el Port Olímpic, malgrat que s'aprecien avenços en alguns d'aquests punts en relació amb altres anys.

El degà del COETTC, Ferran Amago, que ha presentat l'estudi en conferència de premsa, ha lamentat les carències que presenta Barcelona precisament quan la ciutat ha estat nomenada capital mundial del mòbil (Mobile World Capital) i afronta ara el repte de desplegar les tecnologies de quarta generació, l'anomenat 4G.

Amago ha assegurat que fa quatre anys que estan treballant amb l'Ajuntament de Barcelona per adequar la normativa de la ciutat a les noves necessitats de manera que es puguin crear més infraestructures de telecomunicacions.

L'informe apunta que el 55,8 % dels municipis de la franja costanera porten més de 4 anys amb problemes, sobretot al Maresme, a la província de Tarragona, a la costa de Barcelona i a la Costa Brava, precisament els que concentren més població en època estival, cosa que agreuja la situació.

El director de l'oficina tècnica del COETTC, Jesús Anguix, ha lamentat que la situació a la franja costanera "no millora".

Per al Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació és necessari donar un pas endavant en el nombre d'infraestructures de telecomunicacions per poder donar servei davant el canvi d'hàbits dels usuaris de mòbils, que demanden més interacció i més serveis a qualsevol lloc i hora.

"És fonamental que la qualitat de les telecomunicacions s'assegurin des de les administracions en benefici dels ciutadans i les empreses de Catalunya, i per atreure'n de noves", ha dit Amago, que ha instat l'actualització de normatives i ordenances per part dels ens locals.

Molts municipis encara es regeixen per normatives aprovades el 2002, quan el telèfon només servia bàsicament per parlar i enviar missatges, mentre que ara la tecnologia 4G permet gaudir d'un servei de telecomunicacions més complet, que inclou l'ús d'Internet a través del mòbil.

El nombre insuficient d'infraestructures de telecomunicacions és una de les principals causes de les deficiències detectades, així com la dificultat per contractar els emplaçaments en les quals instal·lar-les.

Davant aquesta situació, els representants del Col·legi d'Enginyers Tècnics han demanat als municipis catalans que realitzin "una reflexió" profunda sobre els dèficits de cobertura mòbil als seus espais que els porti, almenys, a posar fil a l'agulla després de l'estiu.