Malgrat els ferotges atacs especulatius soferts per 'bitcoin', l'interès en aquesta moneda virtual es multiplica a mesura que els seus defensors s'agrupen per promoure els beneficis d'una economia sense bancs centrals. Des de la seva aparició el 2009, 'bitcoin' es va postular com una alternativa al sistema monetari actual, amb abast universal, sense més regulació que la marcada pel seu algorisme i la confiança dels seus usuaris, encara que ha destacat per una volatilitat pròpia del mercat borsari.

"Encara estem només començant a veure la importància [del 'bitcoin']", assegura en un comunicat el president de la Fundació Bitcoin, Peter Vessenes, un dels líders d'aquesta comunitat creixent de la qual formen part, entre altres, els bessons Cameron i Tyler Winklevoss, els mateixos que van posar en escac a Mark Zuckerberg per la propietat de Facebook.

Els Winklevoss creuen en la utilitat de 'bitcoin' per fer fortuna, no en va l'abril tenien 11 milions de dòlars convertits a aquesta moneda, just quan va assolir el màxim històric amb el bitllet verd, 260 dòlars per 'bitcoin', abans de desplomar- gairebé un 80% en l'índex del mercat de referència, Mt.Gox.

Els bessons van començar a comprar els seus 'bitcoin' el 2012, quan es negociava tot just a uns dòlars, pel que tot i la depreciació, haurien guanyat molts diners amb aquesta divisa virtual que la setmana passada s'intercanviava per sobre dels 100 dòlars. Empreses com Coinbase, Coinsetter o CoinLab han rebut milions de dòlars de fons d'inversió i inversors privats per facilitar el canvi de moneda que, per la seva condició inestable, és un objectiu dels que estan disposats a córrer el risc per aconseguir un guany a curt termini .

A través de les pàgines web de companyies com aquestes, qualsevol pot canviar els seus estalvis a 'bitcoin' i crear la seva pròpia cartera virtual, l'equivalent a un compte corrent amb què realitzar pagaments a través d'internet en aquells llocs on s'accepti la moneda , com ara Wordpress i Reddit.

Els 'brokers' a Wall Street i els acadèmics miren amb recel l'evolució de 'bitcoin' per no existir instruments fiables als quals aferrar-se per pronosticar el seu comportament ni un organisme regulador que pugui influir sobre l'oferta monetària i garanteixi la seva estabilitat. "El seu poder de compra fluctuarà amb el temps fins al punt que limitarà la seva utilitat", van declarar en consens un grup de professors d'universitats com Yale, Harvard, MIT o Berkeley en una enquesta del fòrum IGM de Chicago. L'estructura de 'bitcoin' afavoreix l'anonimat de les transaccions per el que altres analistes veuen en aquesta moneda també un camp abonat per al rentat de diners.

De fet, en un recent congrés celebrat a Caracas es va posar de manifest aquesta possibilitat. El rentat de capitals s'adapta amb rapidesa a les noves tecnologies, "modernes i innovadores" enfront dels "lents i pesats" estats que han de donar resposta a aquest tipus de delictes, segons van advertir els experts en la IX Conferència internacional antirentat de diners. "Mentre els estats són burocràtics, lents i pesats el crim és tecnològic, modern i innovador", aclareix l'advocat i especialista en prevenció de legitimació de capitals Alejandro Rebolledo, responsable de l'organització de la conferència.

L'expert destaca l'adaptació de les bandes criminals a la tecnologia posant com a exemple la moneda virtual coneguda com 'bitcoin', que en els últims mesos s'ha presentat com una alternativa al sistema monetari actual, amb un abast universal, sense control centralitzat i sense cap tipus de regulació. Diversos analistes ho consideren com un camp abonat per al rentat de diners.

Rentat de diners

El 'bitcoin' "ve avançant no només a Llatinoamèrica i el Carib sinó per descomptat a Europa", i "crida molt l'atenció" als experts que una moneda digital "tingui tant auge ja", manifesta. Tot i els dubtes sobre la moneda virtual, Rebolledo indica que se segueix utilitzant als bancs com "el principal mecanisme" per al rentat de diners, delicte que, segons càlculs del Banc mundial, mou un volum de "tres bilions de dòlars" a tot el món.

La mateixa estructura del 'bitcoin', a més, afavoreix els tripijocs dels hackers, que ja el passat mes d'abril van forçar la caiguda del valor de 'bitcoin' amb un atac massiu al seu sistema d'intercanvi. "La major part del valor actual de 'bitcoin' és purament especulatiu, però és un pas necessari en una tecnologia nova", reconeix Paul Sproge, un dels fundadors de Bitcoin NYC, un grup creat fa menys de dos mesos a Manhattan per quatre joves i obert a qualsevol interessat en parlar sobre aquesta moneda i que ja consta de més de 160 membres, la majoria d'entre 20 i 30 anys.

"Jo no suggereixo ara mateix invertir més del que un es pot permetre perdre", confessa Sproge, de 23 anys i formació en economia, que no obstant té clar que "bitcoin és el futur dels diners". "Pots ser el teu propi banc, no has de fiar-te de ningú perquè gestioni els diners, les transferències costen només un cèntim a qualsevol compte del món i respon a situacions de països on hi ha moltes restriccions monetàries com l'Argentina o la Xina", indica.

En resposta a la volatilitat van sorgir serveis com BitPay, que assumeix el risc de tipus de canvi perquè el petit empresari es llanci a 'bitcoin' i s'oblidi de pagar a les companyies de targetes de crèdit per les seves operacions a internet. Gegants de comerç electrònic com PayPal ja sospesen obrir la seva cartera a 'bitcoin'.