Recuperar les cançons que cantava la gent gran de les comarques gironines perquè no caiguin en l'oblit. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat el banyolí Albert Massip qui, a través del blog musicadelsavis.blogspot.com porta un any recollint temes i músiques que formen part de la cultura popular. Les interpreten els mateixos testimonis, avis i besavis que expliquen en primera persona el context amb què van aprendre la cançó i el significat i es pot accedir de forma lliure en un sol clic. De moment ja hi ha recopilats 173 enregistraments, alguns acompanyats de vídeo, i esperen anar ampliant l'arxiu amb el temps. El blog ha rebut més d'11.000 visites.

"És una feina molt lenta i laboriosa", reconeix el seu impulsor Alber Massip, que és professor de música. Cadascun dels temes que arriben al blog van acompanyats d'una descripció sobre la temàtica, el context i el record de la persona que ha proposat aquell tema en concret. El fet que quedi enregistrat -el testimoni canta la cançó i en alguns casos també es grava en vídeo- afegeix un component "sentimental" a aquella peça musical escollida.

Els requisits per poder participar en aquest arxiu online és en primer lloc ser una persona nascuda a principis del segle XX -tenen testimonis nascuts als anys 20 i algun del 1916- i escollir temes musicals que formin part de la seva "memòria oral", és a dir que no siguin temes que hagin après recentment. En cas que no disposin de mitjans tècnics per fer la gravació, els impulsors del blog visiten a la persona i aprofiten l'ocasió per entrevistar-la i tenir informació del record d'aquella cançó. Si no, el que es pot fer és omplir un qüestionari i enviar la cançó en format digital o també en cintes de cassette i VHS.

Les temàtiques de les cançons són molt diverses i responen a una època i a un context molt concret. Així per exemple hi ha una destacada varietat de cançons d'amor, de temes polítics o també de bressol, tot i que a l'arxiu estan classificades segons la situació geogràfica d'on provenen. En total, hi ha representades 19 poblacions gironines. Per comarques, n'hi ha de l'Alt Empordà (30), el Baix Empordà (4), la Garrotxa (74), el Gironès (8) i el Pla de l'Estany (57).

Massip recorda que des de fa anys que s'està treballat en la recuperació i recopilació de cançons populars i per tant la feina que estan fent no deixa de ser una continuació. Primer ho van fer els folkloristes des de finals del segle XIX i després ho han reprès estudiosos i des d'organismes com ara la Generalitat -a través de la Direcció General de Cultura Popular-. "Ja hi ha molta feina feta a Catalunya; primer en format paper i després amb enregistraments", assegura Massip, que ha volgut acotar la seva recerca a les comarques gironines. La principal diferència de la resta de materials recopilats és que el blog permet accedir-hi de forma lliure -amb només un click- i gratuïta. I afegeix que el fet de poder veure i sentir la persona que ha volgut recuperar la cançó li dóna un component "sentimental" al material.

Està satisfet del primer any de funcionament del blog, que ja compta amb 173 cançons i músiques entrades, però és conscient que encara hi ha molta feina a fer. "Tota aquesta cultura són cançons que passaran a l'oblit", assenyala Massip. Els testimonis d'aquesta memòria oral van desapareixent i també ho fa el record d'un temps en què la ràdio encara tenia poca presència i gairebé tots els referents musicals arribaven i s'aprenien de forma oral en festes, ambients familiars o treballs. Actualment, el bloc supera les 11.000 visites des que es va posar en marxa ara fa un any.