"Si vostè condueix de nit i veu un vehicle sense els llums encesos, no l'avisi", es tracta d'un "joc de sang" d'aspirants a entrar en una banda que han d'agredir la primera persona que els adverteixi. Aquest és un dels rumors que circulen en els últims dies per WhatsApp.

El text fins i tot alerta que "aquest cap de setmana" serà d'"iniciació" i demana als ciutadans que prenguin precaucions, adverteixin als seus familiars i fins i tot que contactin amb el 062 o el 112.

Es tracta d'una antiga llegenda urbana que se suma a altres informacions falses rebudes pels usuaris d'aquest servei de missatgeria, l'efecte és més gran en municipis petits, on arriben a gairebé tots els habitants i generen "alarma social".

És el cas de Calamonte, una localitat extremenya de poc més de 6.000 habitants, els veïns han rebut aquesta setmana un missatge que alerta de la presència de diversos delinqüents per la zona que han escapat de presó i fins i tot indica que la notícia ha estat transmesa per mitjans locals i l'ajuntament.

La notícia és "falsa totalment", assenyala a Efe la tinenta d'alcalde d'aquest municipi, Magdalena Carmona, que assegura que la informació ha generat "alarma social" i "desconfiança".

"S'aprofiten de les noves tecnologies" i li donen un ús "inadequat", afegeix un dels responsables de la ràdio local, que desmenteix que s'hagi informat d'aquesta falsa notícia.

La Policia Nacional a través del seu perfil a Twitter ha desmentit rumors com el segrest de nens a Sevilla o el suposat violador en una zona de Madrid, un missatge que inclou una fotografia i que els agents insten a no reenviar per no "enfonsar la vida l'innocent xaval".

La Policia no fa servir Whatsapp

Cada dia apareix una nova mentida, com la que informa de lladres en aparcaments que col·loquen papers en els vehicles i aprofiten el descuit dels conductors quan van a retirar per robar el cotxe, segons explica el responsable de Comunicació de la Policia Nacional a Extremadura, Juan Manuel de la Cruz.

Per diferenciar si es tracta d'un rumor, De la Cruz recorda que la policia no informa particulars a través de serveis com el WhatsApp, sinó que utilitza els mitjans de comunicació i els seus canals oficials.

"Aplicant la lògica es pot discernir que es tracta de rumors, per la qual cosa apel·la a la consciència de cadascú", afirma, alhora que assenyala que si es sospita que el missatge pot ser fals es contacti amb el 091.

Altres missatges van més enllà i busquen estafar als ciutadans. "Els llestos del dia: intenten que truquis a un telèfon d'alt cost i parlar així d'un amic. No diguis ! FRAU", adverteix la Policia a Twitter.

L'organització de consumidors FACUA ha denunciat a quatre empreses per cometre frau massiu en enviar missatges que inciten a respondre al simular ser un contacte de WhatsApp. Es busca que l'operadora carregui l'usuari elevades quantitats en el rebut del seu telèfon, ja que es tracta d'un servei Premium.

Enrique Piñero és membre del gabinet jurídic de FACUA i explica que si no ha contestat a ells cal identificar l'empresa i denunciar aquest fet davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Aquells que ja hagin respost han d'exigir a la seva companyia que no els carregui el seu cost i presentar denúncies davant l'Oficina d'Atenció a l'Usuari de Telecomunicacions i l'autoritat de consum de la seva regió.

Piñero aconsella desconfiar de missatges rebuts de nombres "sospitosos" i qüestionar la veracitat d'aquells el contingut fins i tot està redactat amb faltes d'ortografia.

Frenar la proliferació d'aquest tipus de missatges no sembla fàcil, Policia i consumidors apunten a la conscienciació i el sentit comú com a eines per combatre les mentides i estafes dels nous troleros i murris del WhatsApp.