Toca fer canvis en els nostres televisors i antenes. A partir del proper 26 d'octubre, els canals de la TDT (Televisió Digital Terrestre) salten de freqüència i cal resintonitzar-los. El motiu d'aquesta migració és deixar espai radioelèctric a la nova tecnologia 4G. A continuació et resolem alguns dubtes per evitar que et quedis sense programes de televisió.

He de canviar l'antena?

No cal, però cal realitzar una sèrie de canvis en la instal·lació depenent del tipus d'habitatge. En el cas d'habitatges unifamiliars (un xalet, una casa rural sense instal·lació comunitària), només cal resintonitzar la televisió o bé el descodificador mitjançant el comandament a distància. Les antenes d'aquests habitatges, igual que les d'edificis amb un nombre reduït de veïns, estan dotades d'amplificadors de banda ampla que capten tots els canals.

En edificis comunitaris amb centraletes programables o amplificadors monocanal, cal contactar amb un instal·lador de telecomunicacions registrat per tal que faci els canvis necessaris per a poder rebre els canals.

Si la comunitat de propietaris compta amb una centraleta programable, cal reprogramar la mateixa per al rang de canals afectats per la migració. Si es tracta d'un amplificador monocanal, cal substituir els amplificadors. De comptar amb un amplificador de banda ampla com el dels habitatges unifamiliars, no serà necessari cap canvi.

Quan temps tinc per fer el canvi?

A partir del 1 de gener de 2015, tots els canals emetran únicament per la nova freqüència assignada. Per això des del Ministeri d'Indústria recomanen trucar com més aviat millor l'instal·lador i demanar un pressupost si cal fer ajustos en l'antena. Un cop realitzats els canvis, l'instal·lador haurà de lliurar un informe que detalli els treballs realitzats.

Quant costa i quines ajudes hi ha?

S'estima que més d'un milió d'edificis a Espanya hauran d'ajustar les seves antenes. El cost estimat pel Govern és d'uns 300 milions d'euros. Per veí, vindria a ser una mitjana d'entre 20 i 25 euros.

Per sufragar aquesta despesa, l'Executiu ha activat una línia d'ajudes que van dels 100 euros per a actuacions en centraletes programables i un màxim de 550 euros en amplificadors monocanal.

Per sol·licitar aquestes subvencions cal presentar en línia el butlletí d'instal·lació (l'informe de l'instal·lador), la factura, un NIF que acrediti ser comunitat de propietaris i un número de compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut. Només podrà demanar una subvenció per cada comunitat de propietaris.

Què passa si no faig aquests ajustos?

Per facilitar el procés, alguns programes de televisió emetran durant un temps a 'simulcast'. Es tracta d'una emissió simultània en dues freqüències diferents, l'antiga i la nova. Finalitzat el període de 'simulcast', els canals afectats emetran només en la nova freqüència, pel que si no s'han realitzat els canvis o no s'ha fet la resintonització es perdrà l'oferta televisiva de la TDT.

Desapareixeran canals?

No. Seguirà havent 15 canals privats, cinc canals públics de RTVE i els autonòmics i / o locals existents. Indústria precisa que amb aquesta adaptació "els usuaris ja estaran preparats per a l'aparició de nous canals procedents de les llicències que es trauran a concurs més endavant".