Recuperar la sensació de velocitat que transmet un ordinador nou és impossible, però seguint una sèrie de pautes podrem aconseguir que el nostre PC amb Windows no s'alenteixi més enllà de l'inevitable.

Des que disposem d'un nou ordinador, comença aquest ardu procés en el qual instal·lem els programes i l'omplim de vídeos, música o fotos mentre, a més, l'equip emmagatzema tot tipus d'arxius temporals de la nostra navegació per internet i del propi sistema. El resultat és que la velocitat de resposta es ressent. Amb el temps, fins i tot, pot ser un problema a hora d'executar els nostres programes i gaudir plenament de totes les possibilitats que ens permet un PC.

Aquests són alguns dels passos amb els quals el rendiment del teu equip millorarà:

Elimina el programari que no utilitzis. És habitual que acabem instal·lant més programes dels que realment necessitem. Però hi ha un moment en què cal posar-hi fre perquè no afecti el rendiment de l'ordinador. Eliminar els programes inservibles és el primer pas. Però també podem fer-ho amb aquells que només fem servir de forma molt esporàdica. Instal·lar-ho de nou en el moment en què els necessitem no serà un problema.

-Emmagatzema arxius en el núvol o en discos externs. És realment necessari acumular arxius i més arxius en el disc dur? Si disposem d'una connexió a internet òptima, una solució per alliberar espai, i de pas millorar la capacitat de resposta del nostre equip, és recórrer al núvol. Multitud de serveis permeten ara allotjar els nostres arxius a la Xarxa de manera segura. De la mateixa manera, podem recórrer a gestionar determinats documents mitjançant discs durs externs.

Elimina els arxius temporals d'internet. Aquest és un altre pas fonamental. Amb el temps, l'acumulació d'aquests documents que es descarreguen a través dels navegadors acaba sent un problema per als nostres equips. Una bona opció en aquests casos és recórrer a programes netejadors, com el popular CC Cleaner. També es pot gestionar la seva neteja per mitjà dels propis navegadors.

Usa L«Alliberador d'espai» i el «desfragmentar». Aquestes dues eines del sistema de Windows permeten completar dues tasques bàsiques de manteniment del disc dur dels nostres PC. L'«Alliberador d'espai» ens permetrà desfer-nos dels arxius temporals que genera el sistema i que s'emmagatzemen a l'ordinador afectant el seu rendiment. Amb el «desfragmentar» reduirem la perjudicial fragmentació d'arxius causada pel propi funcionament de Windows i que a la llarga acaba llastant de manera important els recursos de l'equip.

Utilitzar memòries externes amb la utilitat ReadyBoost. Aquest sistema funciona a partir de Windows Vista i permet utilitzar memòries externes com unitats auxiliars del sistema per augmentar el rendiment de l'equip. Windows 7 accepta fins a un màxim de dotze dispositius amb un límit de 256 gigues de memòria addicional.

Passa l'antivirus. De vegades, és l'existència d'algun virus o spyware el que repercuteix en un pitjor rendiment dels nostres equips. Per això, no només és convenient disposar d'un antivirus actualitzat, sinó que és recomanable realitzar revisions de forma periòdica, fins i tot amb algun diferent del que tinguem instal·lat, com les diverses eines específiques que podem trobar en línia.

-Accelera l'arrencada. Una cosa que notarem en el rendiment de l'equip és una correcta configuració del inici. En moltes ocasions, el que llasta l'encesa de l'ordinador és l'execució automàtica d'una sèrie de programes que no sempre és necessària. Escrivint 'msconfig' al menú Inici de Windows accedim al llistat d'aquests programes i podem desactivar els menys necessaris per guanyar així temps en aquesta operació.