El correu electrònic pot ser la porta d'entrada per a molts atacs cibernètics, tant a nivell personal, com a les empreses. És i seguirà sent una de les eines més importants entre treballadors, directius i clients, on es guarda molta informació que pot ser útil per als ciberdelinqüents. A més, la tendència 'bring your own device' tendeix a que l'activitat al voltant del correu personal i professional s'unifiqui en un únic dispositiu, augmentant els riscos.

Per tenir cura aquesta informació, Panda Security dóna una sèrie de consells amb l'objectiu de no convertir-nos en una víctima més d'aquest tipus de problemes:

1. El primer que hauries de fer com a propietari d'una companyia és formar els empleats en qüestions de seguretat informàtica, perquè evitin conductes de risc en utilitzar el seu email corporatiu.

2. Com a treballador, per reduir riscos, elimina els emails més antics. Acumules centenars (i fins a milers) de correus electrònics quan creus que aquesta informació és realment important. Si realment consideres que aquesta informació és rellevant pots bolcar-los en un disc dur extern, o en una base de dades amb gran capacitat, i després esborrar-la del correu electrònic.

3. Xifra el teu correu electrònic. Una de les principals funcions de l'email corporatiu és que l'empresa pugui controlar la informació confidencial sobre la mateixa, que no circuli a través de comptes personals. La millor manera de no perdre el control sobre ella, i que altres no puguin entrar en contacte amb la mateixa, és xifrar el correu.

4. Quan hagis de crear una contrasenya, assegura't que sigui molt complexa, que ningú pugui endevinar, però tenint en compte que és una clau que utilitzaràs molt sovint i has de ser capaç de recordar-la amb facilitat.

5. També hauràs de tenir amb compte en iniciar la sessió en el correu electrònic corporatiu des d'ordinadors públics de biblioteques, centres d'accés a internet o cafeteries. Has d'assegurar d'haver finalitzat la sessió abans d'abandonar l'ordinador, i fins i tot llavors pots fer un rastre massa obvi per als cibercriminals: gairebé millor que només facis servir el correu connectat a xarxes de confiança.

6. No donis la teva adreça de correu electrònic a tot el món, ni la deixis a la vista en pàgines públiques a la xarxa, ja que els estafadors tenen sempre els ulls ben oberts en la seva recerca de noves víctimes.

7. Aneu amb compte amb els correus electrònics enganyosos que et fan creure que has restablir la contrasenya per obtenir més seguretat. Gairebé segur serà un frau dissenyat per a robar la teva clau i accedir al teu email. Si realment necessites canviar la contrasenya, dirigeix-te al lloc web del teu proveïdor de correu electrònic i realitza allà la modificació, però no facis clic a l'enllaç que t'enviïn per correu.

8. Al fil de l'anterior: no obris correus electrònics que provinguin de destinataris desconeguts.

9. No oblidis utilitzar el correu electrònic només com a eina de treball, no et comuniquis amb ell amb amics ni amb familiars. Aquesta serà una bona manera d'evitar que el teu email entri en contacte amb qui no deu.

10. Finalment, però no per això menys important, utilitza una bona eina per protegir el correu del malware i d'altres continguts perillosos.