Quan vas adquirir el teu ordinador vas quedar encantat/da amb la compra, però des de fa temps notes que cada vegada va més lent i la teva desesperació va en augment. Des que encens l'ordinador fins que pots començar a treballar amb ell passa una eternitat, als programes els costa diversos minuts arrencar, les aplicacions s'alenteixen, per a realitzar qualsevol operació teu ordinador es queda pensant durant molt de temps i no aconsegueixes treballar amb la fluïdesa i agilitat que necessites.

Probablement aquesta situació que et descrivim no sigui nova per a tu. Són molts els usuaris que amb el pas del temps han notat com el funcionament del seu ordinador s'ha anat alentint. Aquesta situació no és rara, ja que es pot considerar normal que amb l'ús i el pas del temps el nostre ordinador deixi de funcionar com el primer dia.

La instal·lació o desinstal·lació de programes i aplicacions, l'emmagatzematge de cada vegada una major quantitat de dades, problemes de programari, la manca de manteniment del sistema són alguns dels molts factors que poden acabar afectant de forma important al rendiment del nostre equip, provocant el consegüent enuig i augmentant exponencialment la nostra desesperació.

La frustració i ràbia que generen aquest tipus de situacions ens porta moltes vegades a tirar la tovallola i a plantejar-nos la possibilitat d'optar per renovar el nostre equip i comprar-nos un nou ordinador, tot i el problema que suposa el fet de perdre els programes i aplicacions que ens hem anat instal·lant al llarg dels anys. No obstant això, hi ha una alternativa menys dràstica. En aquestes línies hem recopilat cinc senzills trucs que ens poden ajudar a millorar el rendiment del nostre equip.

Desfragmentar el disc dur

El disc dur del nostre ordinador està format per diverses pistes i sectors que el nostre sistema operatiu va ordenant un darrere l'altre quan volem accedir a determinada informació. Amb el pas del temps, en anar escrivint i esborrant arxius contínuament en el disc dur, aquest es va fragmentant i es van emmagatzemant de forma desordenada, de manera que l'ordinador requereix cada vegada més temps per localitzar aquests fragments d'informació i ordenar-los.

Mitjançant l'opció de desfragmentar el disc dur, aconseguirem tornar a ajuntar de manera contigua aquests sectors, gestionarem millor l'espai disponible del disc dur i millorarem la velocitat d'accés a les dades. Per defecte les computadores inclouen entre les seves aplicacions un desfragmentador. No obstant això, també podrem recórrer a altres aplicacions disponibles al mercat.

Esborra els arxius que no necessitis

Documents, vídeos, imatges, aplicacions, videojocs ... Són moltes les dades i els programes que al llarg de la vida del nostre ordinador anem emmagatzemant al nostre disc dur. No obstant això, tot i que en algun moment aquesta informació ens ha pogut resultar útil, és probable que amb el pas del temps aquests vells arxius ja no ens resultin útils, de manera que passen a ocupar sense cap sentit un espai molt valuós al nostre ordinador.

Per això, és recomanable dedicar periòdicament un temps a comprovar quins són els programes que tenim instal·lats al nostre disc dur i esborrar aquells que considerem que ja no necessitem. El mateix podem fer amb vídeos, imatges i documents guardats i que ja no ens siguin útils o no necessitem tenir guardats. Si no és així, una altra opció podria ser traspassar-los a un disc dur extern per així alliberar espai en el nostre ordinador.

Controla quins programes arrenquen automàticament

La rapidesa del nostre ordinador està estretament relacionada amb el nombre de processos que es posen en marxa quan arranquem el nostre ordinador. Encara que moltes vegades els usuaris desconeixen aquesta dada, molts dels programes i aplicacions que instal·lem en els nostres equips estan programades per arrencar automàticament quan posem en marxa l'ordinador. El problema és que això fa que el sistema arrencada de manera més lenta, pel que és recomanable desactivar l'inici automàtic d'alguns d'aquests programes.

Elimina els virus i els arxius maliciosos

Els antivirus són un dels programes que més recursos consumeixen en el nostre sistema i per tant són un dels motius de l'alentiment dels nostres equips. No obstant això, no resulta convenient prescindir-ne, ja que el seu treball com a guardians dels nostres ordinadors és fonamental. En aquest sentit, una de les pràctiques més recomanades per a millorar la velocitat del nostre ordinador passa per eliminar els virus i els arxius maliciosos que hagin pogut infectar el nostre sistema, amb la consegüent pèrdua de velocitat i rendiment del nostre equip.

Utilitza aplicacions web i emmagatzema arxius en el núvol o en discos externs.

Les aplicacions web -les que s'executen dins del navegador- ens ofereixen la possibilitat de gaudir de les seves funcionalitats sense necessitat d'omplir el nostre disc dur i de forma més optimitzada, ja que requereixen menys recursos. Un exemple seria Google Docs, aplicació amb la que pràcticament podrem fer el mateix que amb el paquet ofimàtic Office però ocupant molts menys recursos.

I és que, és realment necessari acumular arxius i més arxius en el disc dur? Si disposem d'una connexió a Internet òptima, una solució per alliberar espai, i de pas millorar el rendiment del nostre PC, és recórrer al núvol. Molts serveis permeten ara allotjar els nostres arxius a la Xarxa de manera segura. Igualment, podem recórrer a gestionar determinats documents mitjançant discs durs externs.