Què és la sextorsió?

Aquesta nova modalitat delictiva s'ha triplicat en el darrer semestre i comença a ser una activitat que va en augment. El perfil de la víctima és un jove d'entre 20 i 40 anys al qual es contacta posant-li l'esquer d'una senyoreta lleugera de roba

05.06.2015 | 12:22
Què és la sextorsió?

La sextorsió, un tipus de xantatge per treure diners a la víctima sota l´amenaça de publicar les seves fotos íntimes practicant cibersexe, s´està triplicant en xifres, amb estratègies cada vegada més sofisticades, adverteixen els experts.

L´increment de xarxes socials i de dispositius mòbils amb sofisticades càmeres per gravar a qualsevol moment i lloc i compartir després a internet les imatges estan contribuint en gran manera a aquest augment de casos de ciberassetjament sexual.

Només en el darrer semestre «s´han triplicat» les notificacions d´afectats per sextorsió, segons l´organització PantallesAmigues, una entitat sense ànim de lucre que vetlla pel bon ús de la tecnologia, especialment entre nens i adolescents.

El director de Pantalles Amigues, Jorge Flores Fernández, ha assegurat que en els últims mesos, de mitjana, cada dia rep alguna notificació d´algun nou afectat per sextorsió, mentre que fa uns mesos només passava de tant en tant.

Ha explicat que els seus autors ara solen ser bandes més organitzades i preparades per treure el màxim de diners a les seves víctimes, a les quals exigeixen quantitats de diners cada vegada més altes.

També Carlos Fernández Guerra, del grup de xarxes socials de la Policia Nacional per la detecció d´amenaces a internet, encara que no ha facilitat xifres, ha assegurat en declaracions a Efe, que arran dels continguts de missatges a internet en els últims mesos, s´està detectant un fort augment de missatges amb continguts vinculats amb casos d´extorsió sexual a internet.

Ha explicat que el perfil de víctima que busca actualment el criminal ha variat, perquè ara també inclou usuaris de xarxes generalistes tipus Facebook, més disposats normalment a pagar a canvi de no veure compromesa la seva reputació i imatge amb fotos íntimes susceptibles d´arribar als seus contactes més propers.

Segons els experts, el contacte amb la víctima, normalment home d´entre 20 i 40 anys, encara que també es dóna el cas d´alguna dona, sol iniciar-se per internet, amb un correu electrònic remès per alguna atractiva senyoreta lleugera de roba, normalment fictícia, és a dir una gravació, que busca amb els seus missatges i poses seductores l´amistat del qui més tard serà extorsionat.

La senyoreta, ja nua, repeteix més freqüentment els seus contactes amb l´home que vol enganyar, i a qual finalment convenç per practicar cibersexe davant de la càmera de l´ordinador mentre que ella fa el mateix a l´altre costat de la connexió.

El desenllaç final de l´idil·li virtual és que l´home és objecte d´un xantatge, orquestrat normalment per criminals, situats en qualsevol part del món, que l´obliguen des d´internet a pagar grans summes de diners a canvi de no fer arribar les imatges als seus contactes.

Encara que aquest tipus d´extorsió a internet fa un temps que funciona a nivell mundial, en els darrers mesos s´ha fet més sofisticada, amb un fort increment del nombre d´afectats, almenys a Espanya, coincideixen els experts.

Segons les seves dades, els criminals ho preparen tot amb traidorïa i busquen les seves preses en xarxes socials més generalistes, mentre en el passat solien ser usuaris de plataformes a internet vinculades a l´intercanvi de continguts més íntims, com ChatRoulette, una xarxa de contactes per conèixer aleatòriament gent de tot el món a la qual es veu en vídeo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Tecnologia

Quins mòbils fan servir Trump, Rajoy, Merkel o Macron?

Quins mòbils fan servir Trump, Rajoy, Merkel o Macron?

Els telèfons dels presidents han de ser molt segurs, ja que són objectiu dels pirates

Creus que el teu mòbil Android és prou segur? Revisa aquests 10 consells

Creus que el teu mòbil Android és prou segur? Revisa aquests 10 consells

La dependència a l' 'smartphone' és tal que tota mesura és poca si parlem de ciberseguretat

Facebook i Instagram pateixen una caiguda a nivell mundial

Facebook i Instagram pateixen una caiguda a nivell mundial

Usuaris de les dues xarxes socials han denunciat a través de Twitter els problemes per accedir-hi

Enllaços recomanats: Premis cinema