Segur que més d'una vegada t'has trobat amb algú que porta la càmera web del seu portàtil tapada amb un adhesiu i has pensat que era una paranoia sense sentit. Però la realitat és que no és una idea tan desgavellada.

La webcam d'un ordinador sempre és millor tenir-la tapada. La manera més senzilla i barata de fer-ho és cobrir-la amb un adhesiu d'un tros de cinta adhesiva. Aquesta solució que sembla tan simple és la més eficient per bloquejar la càmera web.

Però, per què cal tapar la càmera de l'ordinador? El pitjor de tot és que espiar la càmera web d'un ordinador és més fàcil del que sembla. En l'actualitat hi ha infinitat de programaris maliciosos especialitzats en recollir informació d'ordinadors aliens que activen la seva càmera web quan estiguin infectats.

Lamentablement els troians especialitzats en aquest tipus de ciberespionatge, els "creepware", són massa populars. Aquests programaris actuen a través de les funcions que els s'ofereixen les Rats (Remote Administration Tools), una eina de control remot conegudes com "rates".

Els enregistraments que els'hackers' obtenen espiant a les seves víctimes són exposades en centenars de fòrums i pàgines web, esdevenint un autèntic negoci il·legal. No obstant això, hi ha altres casos en què les imatges obtingudes a través de les webcams es converteixen en una arma per extorsionar companys de treball, de classe, amics, etcètera.

Un dels casos més recents d'aquesta mena ciberespionatge va ser el que va patir Cassidy Wolf, Miss Estats Units adolescent, en 2014. La jove model va ser espiada a través de la seva càmera web durant més d'un any per Jared James Abrahams, un company d'institut.

Abrahams va enviar un inquietant missatge a Cassidy en què l'amenaçava amb publicar a Internet fotos seves nua que havia pres en la intimitat de la seva habitació. La jove no es va acovardir i va denunciar al seu assetjador i la policia va tenir temps de caçar-lo abans que les imatges veiessin la llum.

El pitjor d'aquest cas és que Jared Abrahams havia utilitzat un "creepware" anomenat BlackShades que es pot adquirir a Internet per només 35 euros i per al qual no es necessita cap coneixement de hacker. Amb només instal·lar aquest polèmic programari al teu ordinador podràs tenir accés a la càmera web, els fitxers i a tot el que busqui la persona que es vulgui espiar.

Michael Hogue, un dels creadors de BlackShades, va ser detingut en 2012 i es rumoreja que la seva col·laboració amb l'FBI va permetre la detenció de més de 100 hackers, entre els quals es trobava Alex Yucel, un altre dels creadors del "creepware".

No només espien els delinqüents, també els governs

Aquest tipus d'espionatge és més comú del que es creu i, encara que sembli ciència ficció, no només els delinqüents ho fan, també els governs. Avui dia, als serveis d'intel·ligència els resulta més fàcil hackejar un ordinador que instal·lar micròfons i càmeres a la casa d'un objectiu.

L'exempleat de la NSA (Agència de Seguretat Nacional) Edward Snowden va denunciar en els seus documents filtrats que l'agència nord-americana té en el seu poder eines especialitzades en capturar imatges de les càmeres web dels ordinadors.

Segons Snowden, per prendre el control dels ordinadors la NSA utilitza una aplicació anomenada GUMFISH (per accedir a les càmeres) i una altra denominada CAPTIVATEDAUDIENCE (per controlar els micròfons i gravar converses).

No només les càmeres web estan en perill

El tipus de programaris que utilitzen els ciberdelinqüents no només accedeix a les càmeres web instal·lades en els ordinadors o les que connectes al teu PC mitjançant un USB. Aquests "creepwares" són també capaços de controlar les càmeres de seguretat que moltes persones utilitzen per protegir la casa seva, la seva oficina o l'habitació d'un nadó.

Si et inquieta que algú espiï la teva webcam llavors oblida't de les Smart TV. Molts dels nous televisors intel·ligents estan equipats amb càmeres per les que s'han donat casos d'espionatge.

A més, els programaris utilitzats per controlar les càmeres d'un ordinador també poden robar dades, claus i fins comptes de correu o de xarxes socials. Per això aquests "creepwares" se solen utilitzar també per suplantar la personalitat o robar diners ..