El mòbil s'ha convertit en un annex a qualsevol persona, una prolongació de la mà. Si pel motiu que sigui, algun dia ens el deixem a casa, vivim amb ansietat aquestes hores de separació i quant el recuperem, inspeccionem tots els whatsapps i trucades amb cert desassossec.

Estar connectat a qualsevol hora s'ha convertit en una necessitat per a gran part de la població. Per això, si en algun moment, la connexió a Internet ens abandona o el lloc idíl·lic que anem a visitar no té cobertura, ens pot entrar el pànic? No desesperis! Existeixen alternatives per comunicar-te amb els teus amics sense necessitat de tenir senyal.

Prova amb l'SMS

El gran oblidat després de la incorporació de tarifes de dades en els smartphones. Encara serveix per comunicar-se... Prova a enviar un SMS; pot ser que encara que no tinguis connexió, si que puguis fer servir la xarxa GSM.

Firechat

Aquesta aplicació funciona gràcies a altres dispositius que sí que tenen connexió a la xarxa; aquests actuen com a punt d'accés per al mòbil que no està connectat. A aquest sistema se l'anomena mecanisme P2P (peer-to-peer, de dispositiu a dispositiu).

Per tant, el telèfon accedeix a xarxa a través de l'antena wifi que porta incorporada, i això permet que els missatges circulin d'un usuari a un altre proper, en cadena.

MeshMe

Es tracta d'una altra aplicació que es basa en el mateix concepte que Firechat: xarxa sense fils en malla. L'App resulta molt útil en festivals o festes on les xarxes solen estar sobrecarregades o en llocs remots amb molt poca o gens de cobertura.

També pots escriure a altres usuaris, fins i tot si el teu mòbil es troba en mode avió, sempre que mantinguis el wifi i el Bluetooth connectats.

Cada telèfon amb aquesta aplicació funciona com un router i transmetrà la informació a un altre telèfon utilitzant la millor via en aquest moment per poder xatejar offline. Això sí, els propietaris dels smartphones que s'utilitzen com a nexe no podran tafanejar ni llegir el text, si aquest no va dirigit a ells.

Amb MeshMe un iPhone 6 hauria de ser capaç de transferir dades a una distància entre 20 i 30 metres utilitzant el senyal wifi, i entre 10 i 15 metres usant Bluetooth.

goTenna

Es tracta d'un accessori per al mòbil que fa la funció d'antena i permet crear una xarxa de dades ad hoc de baixa velocitat. Aquest petit dispositiu amb forma de llapis USB estableix la xarxa de dades en freqüències de 151-154 MHz i es comunica amb el mòbil mitjançant Bluetooth-LI.

Cal que cada membre del grup compti amb una goTenna per poder començar la comunicació, així com amb un mòbil Android o iOS en el qual instal·lar l'app.

Amb goTenna pots enviar i rebre missatges de text individuals, a grups, enviar la posició GPS, crear xats i trobar a gent propera en cas d'emergències.

Totes les comunicacions són xifrades i compta amb un sistema de reenviament constant, fins assegurar-se que el missatge ha arribat al seu destinatari.