En les darreres dates s'ha fet popular una estafa que corre per Whatsapp que consisteix en fer-te creure que guanyaràs un val de 150 euros per gastar a Ikea responent a unes senzilles preguntes. En realitat es tracta d'una estafa que el que pretén es obtenir dades personals per incloure-les en algun fitxer promocional.

Normalment, l'estafa arriba com enllaç al mòbil per part d'algun conegut que ja ha caigut en el parany, ja que un dels requisits que et demana es compartir l'estafa amb deu contactes. Si obrim aquest enllaç que prové d'una font coneguda, entrem en una pàgina que ens formula una sèrie de senzilles consultes sobre la botiga de mobles, ens demana compartir l'enllaç i finalment, incloure les nostres dades per tal de rebre el xec regal.

Aquest últim pas és l'objectiu de l'estafa, aconseguir les nostres dades per fer-les servir, o vendre-les per fer accions promocionals o de publicitat. Aquest mecanisme per fer fishing o recollida il·legal de dades fent servir el nom de conegudes marques ja havia passat altres cops amb empreses com Zara o H&M en el passat.