"No importa amb qui estigui volant, podria ser el seu millor amic, però hi haurà moments en què estaran a punt de penjar-se l'un a l'altre". Aquestes paraules pronunciades per l'astronauta Daniel Bursch reflecteixen en certa manera com pot ser la vida a l'Estació Espacial Internacional (ISS, per les sigles en anglès), que celebra el quinzè aniversari des de l'arribada del primer astronauta. Passar del millor al pitjor no deixa de ser una cosa quotidiana a la vida, però la cosa canvia quan et trobes a 400 quilòmetres sobre la terra. Hi ha la llegenda que els asiàtics necessiten molt d'espai entre ells, per això la convivència prèvia és imprescindible en la majoria de casos. Mesos de treball emocional, de preparació psicològica per a qualsevol contratemps, de sentiments trobats, de pors i d'emocions.

L'Estació Espacial Internacional òrbita al voltant de la Terra a 400 quilòmetres sobre l'atmosfera, a una velocitat mitjana de 27.700 km /h, amb capacitat per a set tripulants. Està considerada com un dels èxits més importants de l'enginyeria, i és l'objecte més gran enviat mai a l'espai.

Diversos països es van unir per construir la ISS en un dels projectes més ambiciosos de la història espacial. I des del 2 novembre 2000 està ocupada permanentment per almenys sis astronautes. La major part de la ISS està formada per una estructura central a la qual estan fixats 16 panells solars enormes. En realitat, la ISS no és més que la conjunció de diverses estacions: Freedom, l'estació espacial nord-americana, Mir-2 de Rússia, el model europeu Columbus i el Mòdul Japonès d'Experiments anomenat JEM.

En els anys vuitanta, va ser quan va sorgir la matriu per muntar la gran estació internacional. Es va planificar sota el nom d'Alpha.

Fins a 16 albes

Els astronautes compten amb total independència en el dia a dia a la nau. Estan sotmesos a gran estrès, de manera que en tornar, molts poden patir alteracions en el seu comportament que poden durar setmanes. I és que arriben a experimentar fins a 16 albes al llarg d'un dia, el que dificulta en gran manera agafar la son. El normal seria dormir 7-8 hores, però molts no arriben a les 5 o 6.

Desorientació total en el pla fisiològic i una sensació de cansament i abatiment absolut són altres de les incomoditats.

A això se sumen les males olors per la desgasificació d'objectes, bruscos canvis de temperatura o variacions sonores desagradables pel brunzit dels ventiladors.

Per això, els habitants de la ISS estan obligats a mantenir-se actius mitjançant diferents activitats.

Esport

El temps a l'espai per moments pot fer-se molt llarg com bé reflectia la frase de Bursch. Quan això succeeix, hi ha diferents alternatives. Una de les més recomanables és fer esport. Aquesta activitat no és negociable, sinó que és obligatòria durant almenys dues hores. En cas contrari, els músculs es poden veure alterats de forma greu. Així mateix, els nombrosos passejos necessaris per l'exterior de la nau per comprovar el bon estat de la mateixa són una altra manera d'exercitar el cos. Algunes supervisions poden durar fins a set hores.

Menjar

Una altra qüestió important és l'alimentació. No varia tant a l'espai com podria semblar. L'objectiu principal és consumir 2.800 calories per dia. També resulta imprescindible portar aliments no peribles, per després de menjar guardar-los en un envàs apropiat. Els plats bruts no es renten, els recipients de menjar usats es trituren i després simplement es rebutgen.

Crida l'atenció que els astronautes no necessiten ingerir ferro, segons van descobrir diversos nutricionistes. El seu nivell de ferro és molt elevat en tenir menys volum de sang, ja que aquesta es contreu a l'espai. Per tant, resulta molt difícil que puguin patir anèmia.

Entre els aliments que s'ingereixen a la ISS es troben els vegetals, el formatge o la llet en pols, sempre tenint en compte el factor de la quantitat de ferro. Les receptes són elaborades per nutricionistes de la Nasa.

Neteja

Pel que fa a la neteja personal, com en l'alimentació, tampoc hi ha grans canvis respecte a la Terra. Compten amb un kit de neteja personal que els permet afaitar-se, rentar-se els cabells o netejar-se les mans. No hi ha dutxes. En el seu lloc, els astronautes fan servir un drap humit ensabonat per rentar-se.

Per rentar-se l'aigua és fonamental. Gairebé tota l'aigua que es consumeix a la ISS s'ha de dur des de la Terra en transbordadors espacials.

Part de l'aigua a la ISS s'agafa de l'aire i es recicla. Una unitat russa pot produir fins a 24 litres d'aigua al dia d'aquesta manera; l'aigua es purifica i serveix per preparar begudes o menjars. Al bany es fa servir un corrent d'aire en lloc d'una descàrrega d'aigua per eliminar les deixalles humanes. L'orina dels astronautes també es recupera, es purifica i es recicla.