Les xarxes socials segueixen guanyant terreny a les nostres vides. Accions que abans requerien un contacte personal es veuen substituïdes cada vegada més per les que realitzem a l'espai virtual.

Avui és habitual que a través d'aquestes eines els usuaris comparteixin tota mena d'informació. No només comentaris o converses a vegades personals, sinó també fotos o vídeos que en moltes ocasions pertanyen a l'àmbit de la nostra intimitat o la dels nostres fills.

No obstant això, siguem més o menys gelosos de la informació que traslladem de nosaltres mateixos o del nostre entorn, hem de tenir en compte una sèrie de consideracions sobre les fotos que publiquem a Facebook, Instagram i altres plataformes:

Fotos amb dades personals

En el context d'una vida retratada amb fotos gairebé diàriament en els quefers més quotidians podem arribar a descuidar els detalls. En publicar fotos hem de tenir cura de no revelar dades personals. Això implica tenir cura de no fotografiar el DNI, el carnet de conduir, el passaport o qualsevol altra informació sensible per evitar possibles suplantacions o un altre tipus de disgustos.

El mateix succeiria amb bitllets d'avió, bitllets premiats o entrades per a museus, monuments i qualsevol espectacle. El risc? Que ens puguin robar el codi de barres o QR. De fet, recentment es va conèixer el cas d'una jove australiana que va ser víctima del robatori d'un premi en metàl·lic després de compartir la imatge del bitllet guanyador d'una aposta hípica a Facebook.

Fotos dels fills

La forma en què utilitzem les xarxes socials es veu en moltes ocasions mediatitzada pel nostre entorn. Així, si els nostres amics comparteixen a través d'elles les fotos dels seus fills, fer-ho amb els propis es veu com la cosa més normal. La cursa desbocada per exhibir-los en les xarxes socials sense pudor és avui tan habitual com qüestionable.

Els experts alerten repetidament contra aquest costum tan generalitzat. Hi ha almenys dues raons: la seva intimitat i el perill que la seva imatge quedi exposada a possibles pederastes. Respecte a la primera qüestió, no és difícil imaginar que en uns anys els nostres propis fills puguin no sentir-se còmodes amb el relat de la seva vida que els pares han projectat a través de centenars de fotos. El segon perill, molt més seriós, és una hipòtesi potser extrema, però no per això cal deixar de tenir-la en compte.

Fotos de vacances? de vacances

No hi ha cap problema a demostrar al món el meravelloses que han estat les nostres vacances, però sí que les narrem en directe. Si les nostres publicacions les pot veure qualsevol o, senzillament, quan el nostre nombre d'amics comença a superar els tres dígits, qualsevol informació pot tornar-se incontrolable. Pujar imatges lluny de la nostra llar proporciona als enemics de l'aliè la valuosa informació que la nostra casa està buida per uns dies.

Fotos geolocalitzades

Publicar fotos amb dades de geolocalització pot ser igualment sensible. Els mòbils intel·ligents permeten aquesta opció, que ofereix múltiples avantatges però pot convertir-se també en una arma de doble tall.

La informació que faciliten les imatges guardades si no es desactiva aquesta utilitat pot revelar, per exemple, en quin punt es troba la nostra casa de vacances només per prendre'ns una foto durant els nostres dies d'oci i compartir-la en internet. Aquesta informació pot ser igualment útil per delinqüents que coneguin quan podem deixar-la deshabitada.

Fotos de festa

Sortir a fer unes canyes o unes copes pot ser el més normal del món. Gaudir d'això amb la família o els amics forma part de la cultura ibèrica, però cal tenir molta cura, perquè les fotos que habitualment ens traiem i fins i tot vam publicar en aquest moment poden tenir conseqüències indesitjables.

Més enllà de si ens hem passat o no amb l'alcohol, la imatge que traslladem pot ser divertida en el nostre cercle d'amics, però potser no en altres, com el laboral. No és estrany que els nostres perfils a les xarxes socials puguin ser objecte de seguiment a la feina o en els processos de selecció d'ocupació.