Les pantalles dels telèfons intel·ligents poden contenir fins a 600 bacteris, 30 vegades més que les 20 que hi ha a la tassa d'un vàter convencional, segons explica la investigadora del Departament de Microbiologia de la Universitat de Barcelona (UB) Maite Muniesa.

Muniesa ha presentat aquest divendres a Barcelona un informe sobre els gèrmens a l'habitatge, durant el que ha donat a conèixer els resultats d'un estudi a càrrec de l'empresa de neteja i desinfecció Sanytol, que va realitzar una enquesta a 1.000 llars espanyoles per conèixer quins eren els seus hàbits de neteja.

L'experta en microbiologia ha alertat d'una falta important de desinfecció en "zones oblidades" de les cases, com les baietes i esponges, els gots on es guarden els raspalls de dents i les gomes d'aparells com la nevera o la cafetera. "No és el mateix tenir una superfície neta que una superfície descontaminada", ha insistit, després de revelar que els bacteris que s'han trobat en les pantalles de "smartphones", o telèfons intel·ligents, i tauletes són del mateix tipus que les que hi ha en baietes i esponges de la cuina. "Això és perquè manipulem molts objectes alhora", ha explicat, "i no ens desinfectem les mans degudament".

En aquest sentit, ha advertit de la necessitat d'extremar les mesures higièniques en el contacte directe amb mascotes, nens petits, dones embarassades o persones que estiguin especialment febles per algun motiu. Les joguines, per exemple, són objectes de la casa que poques persones netegen i que, no obstant això, contenen molts gèrmens, perquè els nens "arriben del parc i els toquen, o de vegades fins i tot el gos o gat juga amb ells".

Muniesa ha volgut fer una crida a "prendre consciència que les activitats humanes no són les dels animals", perquè, segons ha dit, moltes famílies tracten a la seva mascota "com un més" i fins i tot "li permeten asseure's a la trona del bebè o passejar-se pel marbre de la cuina, on després es van a manipular aliments".

La cuina és un altre espai ple de gèrmens que no veiem, segons ha demostrat l'estudi: l'interior la nevera, l'aigüera i els fregalls humits acumulen bacteris. Per això, ha recomanat deixar els fregalls en remull amb desinfectant o assecar-los en el microones. De fet, Muniesa ha revelat que fins al 20 % de les infeccions alimentàries es contreuen en la llar, i ha advertit que les taules que s'usen per tallar aliments s'han de desinfectar-se amb freqüència, després de comprovar que la majoria dels enquestats "desossen, per exemple, un pollastre abans de cuinar-ho i tot seguit tallen un tomàquet que es van a menjar cru en la mateixa superfície".

Per la seva banda, la representant de Sanytol, Isabel de Haro, ha recomanat utilitzar productes desinfectants sense lleixiu, amb un pH menys agressiu per no danyar les superfícies que es netegen.