L'enciclopèdia virtual gratuïta i col·laborativa Wikipedia ha complert aquest divendres 15 anys convertida en el lloc de referència més popular de la web, amb uns 500 milions d'usuaris únics mensuals i més de 38 milions d'articles en 250 idiomes, segons la seva pròpia entrada en el lloc.

Creada per l'exoperador borsari original d'Alabama Jimmy Wales i el desenvolupador nord-americà Larry Sanger, l'enciclopèdia va tirar endavant amb només 100.000 dòlars, va tancar les portes a la publicitat i s'ha mantingut a flotació gràcies a les donacions dels usuaris i la passió d'al voltant de 80.000 voluntaris que creen uns 7.000 articles nous cada dia.

El projecte sense ànim de lucre va superar en els seus primers quatre anys la informació de l'Enciclopèdia Britànica i és ara un lloc tan ampli que un lector normal necessitaria més de 21 anys per llegir el contingut de les pàgines en anglès.

Wales, de 49 anys, un milionari amb una visió humanitària casat en terceres núpcies amb Kate Garvey, exasistent personal del primer ministre britànic Tony Blair, diu voler crear un món en el qual cada persona tingui accés gratuït a tot el coneixement.

"Jimbo", com l'anomenen els amics, va explicar aquesta setmana en una entrevista amb el rotatiu britànic "The Telegraph" que no lamenta no haver monetitzat Wikipedia i assegura que si d'ell depengués les persones en els racons més oblidats del planeta tindrien un mòbil gratis amb la Wikipedia preinstal·lada.

Coincidint amb el 15 aniversari de Wikipedia, el lloc web Fivethirtyeight va fer una anàlisi de les pàgines més editades de l'enciclopèdia virtual.

Fivethirtyeight, que va utilitzar dades facilitades per la Fundació Wikimedia, que supervisa Wikipedia, va descobrir que la pàgina de l'expresident nord-americà George W. Bush (2001-2009) és la que té més edicions, 20.894 en total.

La pàgina de l'exaspirant a la Casa Blanca Sarah Palin, l'entrada de la guerra del Líban en el 2006, el sinistre de l'avió de Malaysia Airlines el 2014 quan sobrevolava Ucraïna i l'entrada de l'actual president nord-americà Barack Obama figuren també entre les més editades.

Pel que fa a categories temàtiques, Fivethirtyeight va concloure que els "wikipedians" estan obsessionats amb seguir les morts al voltant del món, així com els esdeveniments polítics, la cultura pop, el temps i assumptes esotèrics i arcans.

Wikipedia no és, d'altra banda, aliena a la polèmica. En la seva pròpia entrada, l'enciclopèdia adona de les visions crítiques, com la del columnista i periodista Edwin Black que critica a Wikipedia per ser una mescla de "veritat, mitja veritat i algunes falsedats".

En el 2006, el lloc Wikipedia Watch va enumerar dotzenes d'exemples de plagi en la versió en anglès de l'enciclopèdia.

Alguns dels errors publicats en Wikipedia han estat sonats.

Un dels més coneguts va tenir lloc el desembre del 2005, quan el periodista John Seigenthaler, exeditor del periòdic Nashville Tennesssean, es va queixar que la seva entrada en l'enciclopèdia l'implicava en l'assassinat del president John F. Kennedy. El llorigó va passar inadvertit durant mesos.

Wikipedia va rebre també cobertura en grans rotatius nord-americans en el 2006 després que sortís a la llum que funcionaris del Congrés havien distorsionat la informació sobre alguns legisladors que apareixia en l'enciclopèdia.

L'any 2012, el Bureau of Investigative Journalism, amb seu a Londres, va revelar que un de cada sis membres del Parlament britànic havien fet que s'editessin les seves pàgines des de dins del parlament, una pràctica que Wales considera "antiètica", segons va explicar al Telegraph.

Malgrat aquests incidents, una anàlisi realitzada l'any 2005 de 42 entrades científiques per la revista Nature va concloure que Wikipedia és gairebé tan fiable en temes científics com l'Enciclopèdia Britànica.

Nature va descobrir que, en termes mitjans, Wikipedia té quatre dades imprecises per entrada, enfront dels tres del seu rival convencional, i només va trobar "vuit errors greus".