Tot i el que va dir Jack Dorsey després d'algunes filtracions no del tot correctes: sí, Twitter alterarà el seu 'timeline' amb un algoritme que reordenarà en certa manera els missatges. Vol dir això que ja no apareixeran els tuits en ordre cronològic com fins ara? No: Twitter no es convertirà en Facebook i continuarà prioritzant el temps real. A més, l'usuari podrà desactivar aquesta opció.

El canvi que activa aquest dimecres Twitter, a iOS, a Android i web, consisteix en una nova forma de mostrar a l'usuari la informació més rellevant quan no estava connectat, però l'ordre cronològic prevaldrà. Quan es va filtrar la informació, de manera no del tot correcta, es va estendre el pànic a Twitter. És normal: alterar l'ordre del 'timeline', deixar que la cronologia no sigui la que mani, destruiria l'essència de la xarxa de 'microblogging'.

Tot i això, el canvi no afecta la forma habitual en què els tuits arriben als usuaris. El que passarà és que quan l'usuari passi un temps sense connectar-se a Twitter, quan entri, alguns tuits "antics" especialment importants per a un usuari concret (perquè és un contacte amb el qual sempre interactua, una temàtica que li interessa, etc.) apareixeran a dalt del seu 'timeline', començant pel més recent i en ordre cronològic invers de manera integrada.

Una vegada passats aquests tuits una mica més antics, que d'una altra manera haurien passat desapercebuts per a l'usuari, la resta del 'timeline' es desenvoluparà en temps real com fins ara. Els que han provat aquesta nova eina en el període de prova a vegades eren incapaços de distingir que el 'timeline' havia estat alterat, tot i que sí que millorava el seu interès i la seva fidelització, amb més interaccions (augmenten els tuits, retuits, preferits...).

És a dir, que la nova funció soluciona un problema que sí que existeix a Twitter: seguir tanta gent que molts missatges importants poden caure en l'oblit si els usuaris no estan connectats. Els qui passen gairebé tot el seu temps a la xarxa de 'microblogging' ni ho notaran.

És innegable que Twitter, amb aquesta opció, ha alterat en part la seva naturalesa més apreciada: el temps real. Però només és una opció, ja que Twitter ha escoltat la comunitat d'usuaris i com valoren el 'timeline' en temps real, i permetrà activar o desactivar aquesta nova opció segons les seves preferències.

A partir d'aquest dimecres, la xarxa social els avisarà mitjançant una notificació que l'opció existeix i podran anar a la configuració per activar-la. Tan sols cal seleccionar la funció "Ensenya'm els millors tuits primer".

D'aquí a unes setmanes, Twitter activarà de manera automàtica aquesta funció, tot i que també llavors serà possible acudir a la configuració per desactivar-la, si no convenç als usuaris.