L'actual estil de vida de la societat no es pot entendre si no és amb l'ús de les noves tecnologies, unes eines que permeten estar connectats les 24 hores del dia i davant les quals cal tenir certa 'sang freda' per no caure en la addicció.

De fet, ja hi ha nombroses investigacions que alerten que, en el cas dels joves (el col·lectiu social que més ús fa de la tecnologia), la utilització intensiva de les mateixes està provocant que s'activin noves zones del cervell, en detriment d'altres on resideixen la memòria o la capacitat organitzativa.

Es diu que una persona és addicte a les noves tecnologies quan res més despertar-se mira el correu electrònic i les xarxes socials; respon a uns cinc correus electrònics abans de començar a treballar; mira el mòbil mentre espera; no l'apaga mai; o comprova sovint a quanta gent li ha agradat una publicació compartida; entre d'altres gestos.

Fins i tot alguns experts ja nomenen noves malalties com l'apnea del WhatsApp (ansietat per consultar missatges de manera compulsiva), depressió de Facebook (necessitat de visualitzar perfils d'altres usuaris com a forma de reduir la tristesa en recordar moments feliços del passat), o la síndrome de Google (el cervell no aconsegueix recordar i oblida dades com a conseqüència de l'ús freqüent de cercadors d'Internet).

Però aquesta addicció no només afecta la persona que la pateix sinó que també a la resta, ja que, segons recorda l'experta Lauren Imparato en el seu llibre 'Ioga per a la vida real. Retox', més del 25 per cent dels accidents de trànsit es produeixen per enviar missatges de text o parlar per telèfon i el 10 per cent de les visites a Urgències per part de vianants es deu a accidents soferts per estar pendents del telèfon mentre caminaven.

"Tots som addictes. Ho hem de acceptar. Així és la vida", ha asseverat l'experta. Per això, ha aportat diferents mesures per pal·liar aquesta addicció com, per exemple, a través del ioga i de l'alimentació.

Aliments beneficiosos per als adults

En concret, l'experta ha elaborat un llistat amb els nutrients que ajuden a desintoxicar-se de les noves tecnologies.

1. Luteina: és un carotenoide que es concentra a la màcula i que ajuda a protegir els ulls de la tensió i dels fotons de llum blava d'alta energia que emeten les pantalles. Alguns aliments que el contenen són els ous, els espinacs, la col, el bròquil, els pèsols, les pastanagues i el kiwi.

2. Melatonina: ingerir aliments amb aquest nutrient ajuda a augmentar "les reserves que l'addicció està esgotant". Les baies de Goji, ametlles, fonoll i cireres aporten melatonina a l'organisme.

3. Espècies: pica alguns bitxos, afegeix un polsim de salsa picant i posa una mica de curri. "Una mica de picant t'obligarà a prestar atenció al que menges", assenyala l'experta en el seu llibre.

4. Textures: barreja enciams amb trossets cruixents com fruits secs o nachos triturats. Serveix mongetes tendres com a acompanyament d'una sopa, afegeix pèsols als macarrons o pren ametlles barrejades amb panses com a refrigeri. Aquesta varietat, segons el parer de Imparato, enviarà un missatge al cervell perquè se centri en els fets interessants que estan passant a la boca en comptes de a la pantalla.

Inicia la desintoxicació digital

Així mateix, l'experta ha elaborat un programa mental per ajudar a vèncer la tensió i que comença destacant la importància d'allunyar-se de l'eina tecnològica, fer passejades sense el mòbil, interactuar en aquestes caminades amb altres persones, mirar-los als ulls i observar les seves expressions, i tancar els ulls, encara que sigui "un segon", perquè el cervell assimili el que ha passat sense haver fet servir el telèfon.

Un cop realitzades aquestes pautes, Imparato ha aportat sis trucs per vèncer l'addicció i desintoxicar-se de les noves tecnologies.

1. Dutxa't i vesteix-te abans de mirar el telèfon.

2. El mode avió és el teu amic! Posa el telèfon en mode avió abans d'anar-te'n al llit, entre reunions, durant els àpats i quan no estiguis esperant realment notícies urgents.

3. Compra un diari o revista de veritat i deixa que se't taquin els dits de tinta.

4. Elimina del teu telèfon totes les aplicacions que no sigui fonamentals.

5. Deixa el telèfon a casa o a la taula de la teva oficina per fer algun encàrrec cada dia.

6. Mira cap a l'infinit i deixa vagar la ment d'un a tres minuts al dia.