Sabies que mentre carregues el mòbil en un centre comercial, un aeroport o un restaurant 1 ciberdelinqüent pot estar accedint a les teves dades personals? La seguretat dels smartphones es pot veure compromesa mentre es carrega el dispositiu a través d'una connexió USB estàndard a l'ordinador o algun altre port.

Com a part d'aquesta investigació, els analistes de Kaspersky Lab van provar diversos mòbils amb diferents sistemes operatius -Android i iOS- per tal d'entendre com és la transferència de dades mentre estan connectats a un PC o Mac per carregar bateria.

La prova va mostrar que els mòbils obren una gran quantitat de dades a l'ordinador incloent el nom del dispositiu, fabricant, el tipus de dispositiu, número de sèrie, la informació de firmware, del sistema operatiu, el sistema d'arxiu / llista d'arxius, el ID xip electrònic ... Això pot suposar un problema de seguretat.

Tot i que encara no s'ha donat a conèixer cap incident real que impliqui estacions de càrrega, el robatori de dades dels mòbils connectats a un ordinador sí que s'ha detectat en el passat. Els riscos són obvis: com a usuari poden rastrejar-te mitjançant el ID del dispositiu; el telèfon podria acabar ple de adware o ransomware; i, si el mòbil és d'una gran empresa, per podria fàcilment convertir-se en el blanc dels hackers professionals.

Com protegir el mòbil mentre es carrega:

- Fer servir només USB i ordinadors i punts de càrrega de confiança per carregar el dispositiu.

- Protegeix el telèfon mòbil amb una contrasenya, o amb un altre mètode com el reconeixement d'empremtes dactilars, i no ho desbloquejis durant la càrrega.

- Fa servir tecnologies de xifrat i contenidors d'assegurances (àrees protegides en els dispositius mòbils utilitzats per aïllar la informació sensible) per protegir les dades.

- Protegir tant en el dispositiu mòbil com el PC / Mac del programari maliciós amb l'ajuda d'una solució de seguretat provada.