Llances algun document a la paperera del teu PC o Mac, elimines les dades i després t'adones que era un arxiu important. Fa setmanes que et va desaparèixer una carpeta amb coses útils i no saps on està ni com recuperar-la. Estàs de sort, existeixen programes per recuperar arxius de forma gratuïta.

Restaurar els arxius perduts del teu ordinador no és difícil si trobes el programa adequat. Quan un arxiu s'elimina - tret que parlem d'un format antic o molt poc popular -, queden restes en el dispositiu que permeten recuperar-lo: el que sol passar és que, encara que el sistema operatiu sàpiga que ha quedat un buit lliure perquè l'arxiu "ja no hi és", queda una mica d'informació residual en el disc dur. Si ha passat poc temps des de l'eliminació, encara hi ha esperança perquè el que s'ha esborrat torni a estar disponible.

Hi ha moltes aplicacions o programari gratuïts per ajudar-te amb la comesa, tant si uses Windows com Mac. No tots els programes que es troben ala xarxa funcionen correctament i, per descomptat, no tots tenen un ús senzill per a una dificultat ràpida.

Des d'aquí t'ensenyem com pots recuperar els arxius perduts en el teu ordinador amb Recuva i Disk Drill, dues de les eines més famoses que es poden trobar de forma gratuïta.

Recuva per Windows

Recuva és, per excel·lència, el programa més popular de Windows. Es tracta d'un producte de la companyia Piriform Ltd. - l'empresa després de CCleaner, un dels netejadors d'escombraries més coneguts -, gratuït en la seva versió bàsica (el necessari per recuperar alguna cosa) i amb força opcions per trobar els arxius que has perdut o eliminat.

Una vegada instal·lat el programari en el teu ordinador, Recuva et permetrà seleccionar què tipus d'arxius vols recuperar o on es troben. El millor, perquè faci la recerca per tot el teu PC, és dir-li que no saps on estaven i que busqui tots els arxius.

El primer que farà Recuva és fer un escaneig complet per localitzar els arxius. Hi ha dues modalitats: la forma d'escaneig normal, més ràpida i més superficial, i una més avançada que s'activa, quan indiques el tipus d'arxiu que cerques i la localització del mateix, activant la casella "enable deep scan" o "activar escaneeig profund" en català.

Després de fer-ho, sortirà en pantalla una llista amb milers d'arxius que classificarà per color, nom, localització, última modificació i estat, entre altres aspectes menys importants.

Aquells arxius que Recuva pugui recuperar estaran marcats de color verd i amb un estat que posi "excel·lent"; si no es poden recuperar, vindran en vermell i el programa especificarà que el seu estat és "molt dolent o irreparable"; també poden sortir en groc si tens possibilitats de recuperar-los, però podria fallar.

N'hi ha prou que seleccions l'arxiu que desitgis recuperar i premis el botó de "recover" perquè el programari faci el seu treball i et recuperi el que estàs buscant.

Si Recuva no ha trobat el que cerques, pots seleccionar l'opció de "canviar a manera avançada". Amb aquesta fórmula, podràs recuperar coses que estiguin més amagades, realitzant una anàlisi més detallada que requerirà més temps. Aquí pots seleccionar el disc en concret on vols que l'eina actuï, cosa que trigarà una mica més de temps ja que buscarà amb més profunditat.

Es tracta d'un programa molt útil si no trobes alguna cosa o si ho has esborrat sense voler, així com si el teu disc dur té algun problema i no es pot llegir bé el que hi ha.

En el cas que Recuva no localitzi l'arxiu, pots provar altres alternatives per Windows com DMDE o PhotoRec. Tingues en compte que, perquè funcioni correctament, has de tancar les aplicacions que tinguis obertes a l'ordinador i deixar que faci el seu treball.

Disk Drill per Mac

Disk Drill és a Mac el que Recuva és a Windows, és a dir, una aplicació molt popular que has de tenir instal·lada en el teu ordinador pel que pugui passar. El programa permet recuperar total o parcialment arxius amb tot tipus de formats i de tot tipus de discos durs, estiguin espatllats o en ple ús de les seves facultats.

El primer que fa aquest programari és un escaneig molt general del teu Mac per saber quantes unitats d'emmagatzematge tens i on es troben, tant si són particions com a discos durs externs/interns.

Selecciona el lloc on vulguis fer la recerca prement en la fletxa que hi ha a la dreta de la paraula "recuperar". Aquí sortiran dues modalitats diferents d'escaneig: una ràpida i una en profunditat. La primera serveix si són coses esborrades fa poc o si són elements molt pesats i fàcils de distingir; la segona cerca amb molta més precisió, fent escanejos de molt més temps, però amb més possibilitats de trobar el que desitges.

Quan acaba tota la recerca, apareix una llista amb milers d'arxius. En la columna de l'esquerra pots fer que el programa et mostri solament fotografies, vídeos o documents, per exemple, de tal manera que no hagis de fer una ullada al llistat complet. Els arxius no apareixen, en el 99 per cent dels casos, amb el nom original, però si prems sobre l'ull que hi ha a la dreta de cada nom, Disk Drill t'ensenya una vista prèvia de l'arxiu perquè sàpigues si és o no aquest.

N'hi ha prou que situïs el teu arxiu desitjat en la llista, premis sobre ell per marcar-ho i seleccionar-ho, i li donis a "recuperar" perquè comenci el procés de recuperació.

Si Disk Drill no aconsegueix recuperar l'arxiu/els arxius que cerques, tens altres alternatives que potser puguin funcionar, com MiniTool Mac Data Recovery o Prosoft Data Rescue.