Estàs passejant i veus alguna cosa digne de compartir. Així que treus el teu telèfon Android de la butxaca i et disposes a treure unes fotos o gravar un vídeo, quan un inesperat missatge s'interposa entre tu i la teva ambició d'immortalitzar els moments efímers. Efectivament, aquest missatge t'està interpel·lant directament per avisar-te que t'has quedat sense espai d'emmagatzematge en el telèfon.

I és que, excepte que el nostre mòbil sigui de gamma alta, el comú dels mortals hem de conformar-nos amb un ´smartphone´ de capacitat limitada, la qual cosa ens obliga a ser acurats, privar-nos de descarregar-nos aplicacions sense miraments i fer bolcats i neteges d'arxius esporàdicament.

Tenir espai lliure en el mòbil no és només recomanable per tenir la despreocupació que podrem emmagatzemar nous documents sense problemes; també farà que el terminal funcioni més ràpidament. Sense dilació, et donem unes senzilles recomanacions per aconseguir alliberar espai en la memòria del teu telèfon.

1. Analitza el teu telèfon

Això és útil per saber en què s'està consumint més memòria. És en les cançons que portem guardades, en les fotos i vídeos que hem pres, o és l'espai requerit per les aplicacions el que ens ocupa la major part del telèfon? Aplicacions com 'DiskUsage' et permeten saber això.

2. Esborra el caché de les aplicacions i jocs

Les ´apps´ i jocs instal·lats en el nostre telèfon, amb l'ús, van ocupant més i més espai pel seu caché. Això és, arxius de memòria temporal que l'aplicació emmagatzema para, en principi, fer més ràpida la seva execució. I diem en principi, perquè encara que aquesta és la seva funció, hi ha vegades que la gran grandària que acaba tenint aquest caché fa que aquesta eina concreta, i moltes vegades el conjunt del telèfon, funcionin més a poc a poc.

Així que una neteja de caché esporàdica pot ser convenient. Android permet fer dos tipus d'esborrat de caché: un de global o un més selectiu.

L'esborrat global es pot executar entrant en Ajustos > Emmagatzematge i prement sobre "Dades emmagatzemades en caché" (opció només disponible a partir del Android 4.2 Jelly Bean) i recorrent a aplicacions com 'Clean Master' o 'CCleaner'.

El netejat selectiu es fa entrant una per una a les aplicacions que ens interessi, des d'Ajustos > Aplicacions, seleccionant de la llista l'aplicació concreta i prement a "Esborrar caché".

3. Elimina dades d'aplicacions, però amb cura

Des del menú de les aplicacions, a l'entrar a qualsevol d'elles veuràs un botó al costat del d'´Esborrar caché´ que diu ´Esborrar dades´. Ull! Això ens eliminarà tota la informació del joc o del programa: converses, partides guardades, dades d'inici de sessió... Tot. Així que aquest botó hem de prémer-ho només si ens és igual perdre aquesta informació o si ja hem fet una còpia de seguretat de tot això en un ordinador o en el núvol.

En el cas del Whatsapp, si volem fer una neteja minuciosa però conservant allò que vulguem -converses, notes d'àudio, fotos, etc.-, existeix una aplicació anomenada ´Cleaner per Whatsapp´ que ens vindrà de meravella per desfer-nos de les fotos i els vídeos ´chorras´ que ens manen els amics i mantenint la resta.

4. Fer neteja de descàrregues, fotos, vídeos, cançons

Navegant per internet o consultant el correu el més probable és que ens hàgim descarregat documents, imatges o vídeos que ja no anem a consultar mai més. Entrant en el menú de descàrregues ens podem lliurar d'ells.

Per a les fotos, vídeos i cançons, més del mateix: entrant en l'explorador d'arxius del telèfon, veurem tot el que emmagatzemem i podrem triar què esborrem.

5. Fer un bolcat a l'ordinador

Una opció més per alliberar la memòria del telèfon és connectant el mòbil a l'ordinador a través de l'entrada USB i transferint-ho tot al PC. D'aquesta manera conservarem els records per sempre, però deixant la memòria del telèfon lliure.

La contrapartida és que els nostres records deixaran d'estar a mà i en ocasions voldrem compartir algun record del passat i ja no ho tindrem disponible en el telèfon. Això se soluciona pujant els arxius al núvol, amb programes com 'Dropbox', 'Google Drive' o 'OneDrive', i sincronitzant-los amb el nostre telèfon.

Així, aquests arxius estaran emmagatzemats fora del telèfon, però sempre disponibles.

6. Desinstal·la aplicacions que no usis

El més probable és que alguna vegada descarreguessis alguna aplicació per provar com era, o pensant que la utilitzaries molt, i després no n'hagis tornat a fet cas. Aquestes aplicacions, a part d'ocupar espai d'emmagatzematge, executen processos en segon pla que li resten fluïdesa a l'equip. Elimina-les i el teu Smartphone ho agrairà.