El passat dimecres 7 de setembre, Apple va presentar en la Keynote celebrada a San Francisco les novetats que la companyia portaria al mercat a curt termini. A més dels esperats iPhone 7 i Apple Watch Sèries 2, els de Cupertino també van anunciar l'arribada de l'iOS 10.

Aquest sistema operatiu porta amb moltes novetats. Qualificat per la companyia com el seu sistema més complet (i millor) fins al moment de la història d'iOS, aquest programari arriba amb nombroses millores en la interfície, en la tecnologia 3D Touch i en Siri, el seu assistent virtual, entre altres coses.

El iOS 10 estarà disponible per a iPhone 5 en endavant, iPad mini (2, 3 i 4), iPad Air (1 i 2), iPad Pro i iPod Touch de 6a generació. Si tens un d'aquests terminals, planeges actualitzar i vols saber amb què et trobaràs, fes un cop d'ull a aquestes 10 característiques d'iOS 10 que has de conèixer sense falta.

1. La pantalla s'encén només amb aixecar el mòbil

Apple ha decidit que és moment que t'estalviïs el temps de prémer el botó de desbloqueig o d'inici per veure les notificacions que tens pendents. Amb iOS 10, tan sols cal aixecar el mòbil perquè la pantalla s'encengui i tinguis a cop de vista tot el que encara no has llegit o puguis consultar l'hora amb més facilitat.

2. Les notificacions han canviat

Les notificacions han vist modificat el seu disseny. A més, des de la pantalla de bloqueig es pot contestar a moltes d'elles gràcies al seu nou mode expandit, que permet fer la notificació més àmplia i que es mostrin més detalls de la mateixa.

A la pantalla de bloqueig hi ha també notificacions interactives que permeten veure fotos i vídeos sense necessitat d'anar a l'aplicació com a tal. Les noves notificacions estan integrades amb 3D Touch, però també funcionen amb dispositius que no tenen aquesta tecnologia.

3. Widgets realment útils

Els ginys passen a ser alguna cosa considerablement més útil en iOS 10. Els ginys de moltes 'apps' passen a proporcionar més informació i actuen com un "drecera" perquè no sigui necessari obrir l'aplicació al complet.

A més, serà l'aplicació que no compti amb un giny propi, de manera que moltes coses es poden consultar amb ells des de la pròpia pantalla de bloqueig. Amb els canvis, seleccionar els ginys que et resultin més útils et va a beneficiar en gran mesura, ja que mostraran allò que consultis o facis amb més assiduïtat per estalviar-te temps.

4. Les aplicacions de fàbrica ja es poden esborrar

Esborrar les aplicacions que Apple instal·la de fàbrica és una cosa que porten demanant els usuaris des de fa moltes versions, ja que tenir al menú una 'app' de borsa o podcasts que no s'utilitza no té molt sentit. Amb iOS 10 ja es poden eliminar les aplicacions de fàbrica (no totes) que no vulguin tenir - si es canvia d'opinió, es poden tornar a descarregar des de l'App Store -.

5. SIRI s'obre a 'apps' de tercers

Encara que Siri arriba a ser útil com a certes recerques ràpides a Internet o en les aplicacions de fàbrica, l'assistent virtual es quedava una mica coix en el que a funcionalitat envers aplicacions de tercer es refereix.

En iOS 10 Siri s'integra amb 'apps' de tercers, augmentant considerablement el que pot i no pot fer. Ara és capaç d'enviar un missatge de WhatsApp a qui indiquis, de demanar un Uber, d'enviar pagaments a altres persones o de realitzar trucades VoIP gràcies a les ordres de veu, entre altres coses.

6. Teclat en diversos idiomes

Molta gent utilitza avui en dia, almenys, un parell d'idiomes per comunicar-se. Fins ara, amb l'iPhone, iPod o iPad calia canviar l'idioma del teclat perquè el corrector o el text predictiu funcionessin, però amb iOS 10 ja es pot escriure en més d'un idioma.

7. L'aplicació de fotos afegeix reconeixement facial

L'aplicació de fotos inclou ara una característica de reconeixement facial, de manera que les fotos es poden ordenar depenent de la persona que surt a la imatge, una cosa molt similar al que fa Google Fotos en Android.

A més, aquesta 'app' pot ara establir les fotos en àlbums segons els llocs que surtin, els animals, els objectes, la temàtica i diversos patrons més. Com a afegit, també compta amb una pestanya de "Records".

8. Nova aplicació home, per controlar la teva llar

Si ets dels que omple casa amb tot tipus de tecnologia que es pot controlar des del mòbil, com és el cas de càmeres intel·ligents, llums, sensors, termòstats i un llarg etc., la nova aplicació de Home es convertirà en la teva nova millor amiga, ja que aglutina tots els sistemes domòtics (compatibles amb HomeKit) perquè els controls de la vostra. A més, està totalment integrada amb Siri, de manera que el control per veu fa que sigui tot molt més còmode.

9. Més usos per al 3d Touch

Apple, a poc a poc, li està donant cada vegada més importància al 3D Touch i al que es pot fer amb ell. Si tens un iPhone 6 S o el nou iPhone 7, amb iOS 10 la teva experiència d'usuari va a millorar considerablement, ja que es poden fer moltes més coses amb el 3D Touch. La majoria són millores mínimes, com el control de la intensitat de la llanterna, però una vegada que comencis a implementar-les en el teu dia a dia, veuràs com la navegació es fa més ràpida i còmoda.

10. iMessage (missatges) pateix un rentat de cara extrem

Encara que WhatsApp o altres serveis de missatgeria instantània com Facebook Messenger es portin al gruix del públic de carrer, la veritat és que iMessage, l'aplicació de missatges i SMS d'iOS, és força utilitzada entre els usuaris del sistema operatiu.

Per potenciar encara més el seu ús, Apple ha renovat considerablement les seves característiques, afegint la possibilitat d'enviar adhesius, efectes de diversa índole, icones i missatges més grans, l'opció de canviar paraules per 'emojis', vista prèvia de enllaços, escriptura a mà i dibuixos, respostes ràpides i connexió amb altres serveis i aplicacions, entre altres coses.