L'Agència Espacial Europea (ESA) ha informat avui des del seu centre de control d'operacions que la sonda Rosetta ha deixat d'enviar el senyal i que ha conclòs la missió amb èxit.

Prèviament Rosetta va tocar la superfície del cometa 67P Churyumov-Gerasimenko a les 10.39 hores GMT a una velocitat de 3,2 quilòmetres per hora i va enviar dades durant 40 minuts més. Els tècnics de l'ESA, radicada a Alemanya, van seguir des del centre de comandament tota l'operació.

Els científics creuen que abans d'apagar-se haurà rebotat en la superfície del cometa com va fer el mòdul Philae però ara no serà possible saber on es troba perquè les comunicacions ja s'han interromput.

Rosetta hauria d'haver impactat en una regió de fosses actives en el "cap" del cometa 67P, una mole de gel, pedra i pols de 10.000 milions de tones i un volum de 25 quilòmetres cúbics.

És el final de la missió Rosetta, que va començar el 2 de març de 2004, i va recórrer 6.400 milions de quilòmetres fins a arribar al cometa a l'agost de 2014.

La sonda Rosetta no va ser dissenyada per ser desconnectada i per això ha estat un repte per a l'equip de control de vol forçar-la a entrar en una manera especial que es va usar en les proves a la Terra fa més d'una dècada, segons l'ESA.

Finalment va ser possible mitjançant un programari que es va carregar ahir i que ha permès que quan Rosetta va tocar la superfície del cometa es desconnectés i deixés d'enviar el senyal.