Un gironí ha creat un casc de moto intel·ligent que avisa els serveis d'urgències en cas d'accident. El dispositiu s'ha batejat com a Helpmet, unió de les paraules angleses 'ajuda' (help) i 'casc' (helmet). El sistema s'activa deu segons després de la caiguda del motorista i alerta els serveis d'urgències. Envia la localització de l'accident i informació sobre la víctima (edat, grup sanguini, al·lèrgies, telèfons de familiars...).

A més, el casc intel·ligent també alerta els altres usuaris de la carretera (sobretot, si és de nit). Per una banda, emetent un so d'alarma, i per altra, amb una filera de llums led que pampalluguegen tant bon punt té lloc la caiguda. Helpmet, ideat pel laboratori d'invents Aquí Houston, que dirigeix el gironí Dani Páez, s'ha presentat en el marc del Congrés Mundial de Solucions de la Internet de les Coses, que se celebra a Barcelona.

Helpmet és un dispositiu que s'adapta a qualsevol mena de casc. Compta amb una bateria que es recarrega a través d'uns microventiladors, per on passa l'aire que es genera durant la conducció. L'energia s'envia a un acceleròmetre, que és el que posa el sistema en alerta en el moment en què el motorista pateix un accident i cau a la calçada.A partir d'aquí, Helpmet activa un protocol d'emergència.

D'entrada, activa una filera de llums led que pampalluguegen i emet sorolls. Això permet alertar la resta d'usuaris de la carretera. "Aquest fet és de vital importància, sobretot si l'accident té lloc durant la nit o bé en zones de poca visibilitat, perquè capta l'atenció dels altres conductors", indiquen els ideòlegs del Helpmet.

La segona part del dispositiu no s'activa de manera immediata en cas de caiguda. Triga uns deu segons. Això permet que si el motorista és capaç d'aixecar-se, ell mateix pugui apagar el so d'alarma i les llums (a través d'un botó situat a la part posterior del casc intel·ligent).

Avís als serveis d'emergències

En cas que la víctima hagi perdut la consciència o les lesions no li permetin moure's de l'asfalt, Helpmet envia la localització exacta de l'accident als serveis d'emergències. El dispositiu, que incorpora una targeta 3G, també dóna informació sobre l'accidentat (que prèviament el motorista haurà introduït mitjançant un formulari en una app). Entre d'altres, això inclou l'edat, el grup sanguini, si la víctima pateix al·lèrgies a determinats medicaments o el número de la Seguretat Social.

A més, Helpmet també envia els telèfons de contacte de familiars o amics del motorista i informa la mútua (en cas que en tingui una de contractada)."Hem detectat un buit important en sistemes de seguretat per als motoristes; per això creiem que Helpmet, en un futur, es pot assimilar a allò que en el seu dia va suposar la implantació dels airbags als vehicles, i que avui són obligatoris", precisa Dani Páez.

Aquest gironí ha estat l'impulsor del casc intel·ligent, a través del laboratori d'invents Aquí Houston, que ell mateix dirigeix, i que té seu a Barcelona.Entre els projectes que porten el segell d'aquest laboratori hi ha, per exemple, una bicicleta futurista (finalista en un concurs mundial organitzat a Corea) o un gratacels flotant (una idea que actualment s'exposa al CosmoCaixa).

Més de 170 empreses

El casc intel·ligent Helpmet s'ha presentat, precisament, en el marc del Congrés Mundial de Solucions de la Internet de les Coses, de la qual se'n celebra la segona edició a Barcelona. El congrés, que acaba avui, reuneix experts d'arreu del món i compta amb la presència de 170 empreses.