D'una xarxa wifi en solem esperar una connexió ràpida sense talls ni interrupcions. No obstant això, en una casa, per exemple, cada vegada tenim més dispositius connectats que demanden més ample de banda i mínimes latències. El que passa, però, és que no sempre disposem de la millor connexió possible a causa de la falta de cobertura, ja que en la majoria dels casos recorrem a enllaços sense fils basats en tecnologies wifi ja que són més senzills d'instal·lar i no cal posar cables per tota la casa. Això fa que el rendiment sigui menor i per tant no hi hagi la connexió desitjada en tots els racons de la casa.

Els problemes més comuns d'una connexió wifi tenen a veure amb la velocitat de la mateixa, amb que falla i ens quedem sense connexió, amb el router i amb la qualitat i potència del senyal. A continuació intentem donar solució a tots aquests problemes.

Qualitat i potència del senyal

En una casa pot haver-hi massa interferències i obstacles (parets, finestres, electrodomèstics, mobles, etc) que poden impedir que el senyal wifi arribi amb qualitat i potència a totes les habitacions. Tot dependrà d'on col·loquem el router. Com més lluny col·loquem el router de les habitacions a les quals vulguem portar la cobertura, menor serà la velocitat i la qualitat de la connexió. Per aquest motiu sigui tan important situar el router en un punt central de la llar.

Connexió lenta

Com ja hem enunciat en el punt anterior prova a col·locar el router al centre de la casa. Si això no funciona el problema pot ser del propi router, per la qual cosa hauries de contactar amb la teva operadora perquè te'l canviï.

També pot deure's al fet que no hi ha suficient ample de banda. Si en aquest moment esteu diverses persones connectades i usant diferents dispositius (portàtils, mòbils, televisors, etc...) és probable que la velocitat de connexió wifi s'hagi reduït per la quantitat d'aparells connectats. L'única solució és desconnectar algun d'ells que no s'estigui usant perquè vagi més ràpid.

FOTO: Getty Images

Us aconsellem configurar manualment la xarxa quan activeu la wifi per primera vegada. La majoria d'usuaris no ho fa, la qual cosa significa que la majoria usa per defecte els canals 1, 6 i 11. Molts routers nous trien de forma automàtica les freqüències menys usades quan inicien una sessió. No obstant això, i per assegurar-vos, us aconsellem seleccionar el canal de forma manual.

Passa't a un router model AC

Si volem realment un router que ens ofereixi una bona connectivitat, us aconsellem triar els compatibles amb WiFi AC (amb l'estàndard de comunicacions sense fil 802.11ac), que van començar a arribar al mercat en 2012 i que ofereixen un gran rendiment. Se centren en la banda de 5 GHz per oferir millor cobertura i velocitat i són capaces de proporcionar múltiples canals de comunicació de forma simultània per proveir a diferents dispositius al mateix temps.

Instal·la un amplificador wifi

Si el senyal de la vostra wifi és molt feble sempre podeu tirar mà també d'aquesta opció. Els amplificadors milloren la qualitat en els llocs on la cobertura és molt pobra. Aquests detecten la xarxa wifi que tenim funcionant, copien els seus paràmetres més importants com l'identificador de xarxa i els protocols de seguretat i creen un nou senyal amb el màxim de potència per ampliar la cobertura. La seva instal·lació és tan senzilla com endollar l'aparell a l'habitació on tinguem poc senyal.

FOTO: Getty Images

No hi ha connexió d'Internet

Això pot ocórrer per diversos motius i el que solen recomanar els experts és desconnectar i tornar a connectar el router, això sí, deixant sempre uns 30 segons d'espera al mig.