Abans, quan no existien els smartphones, una parella es separava i després, passat un temps, podia arribar a escriure-li una carta o preguntar-li a algun amic en comú com estava l'altre. Així eren les separacions fa uns anys. Avui tot ha canviat. Tot d'una, a través del mòbil, sabem en temps real què està fent l'altra persona.

Vulguem o no, Twitter, Facebook i Instagram ens donen informacions sobre les ocupacions de la nostra ex parella o amb qui està. I no s'ha de subestimar l'efecte de rebre aquestes dades. Fan que es torni molt més difícil fer un tall emocional.

Què feia l'altre connectat tan tard? Qui és aquesta dona que apareix a la foto? Són preguntes inevitables si un es confronta tot el temps amb el mur de la persona amb la qual acaba de trencar i, en lloc d'estar pensant en un mateix i en com manejar el dol de la separació, segueix a l'ex a les xarxes com si fos una droga que fa mal però no es pot deixar.

"Les informacions que un troba solen servir de base per a armar-se tota una pel·lícula al cap. Un veu coses, suma altres i acaba pensant, per exemple, que l'altra persona està en línia a aquesta hora perquè n'ha conegut a un altre", explica el coach Emanuel Albert, de Berlín.

El resultat? El mòbil es converteix en un túnel permanent de dolor, perquè un sempre està mirant què passa, si l'altre hi és, què ha publicat, etc. "Pitjor encara és quan 'la part abandonada' comenta o li posa 'm'agrada' a alguna foto de l'exparella amb l'esperança de tornar a despertar interès", afegeix Albert. El seu consell: deixar de tenir contacte virtual amb l'ex. "Si la fi de la relació genera molt dolor, cal tallar tots els ponts possibles", aconsella.

Altres especialistes coincideixen. Si un està molt dolgut, sent pànic o el desig permanent de recobrar l'altre d'alguna manera, hi ha un gran risc de caure en la "persecució virtual", que jugarà molt en contra en el procés.

Per descomptat, el pas de deixar a l'altre fins i tot en el món virtual no és gens fàcil. Dir "prou"i bloquejar-lo és molt dur. No obstant això, és el camí correcte per apaivagar el dolor de la separació. Tots els experts recomanen esborrar els llaços digitals i no exposar-se permanentment a l'altre i les seves històries.

Passos a seguir després de la ruptura

Albert recomana que la part abandonada es prengui dos dies de temps a molta consciència per poder avançar cosa per cosa. "El primer pas és treure totes les fotos de mòbil i passar-les a una memòria que serà conservada en un calaix", explica el coach. El segon pas són les xarxes. Tallar el llaç a Facebook, Instagram i Twitter és un tall clar. "Des de ja, és un gran salt i fa mal", admet Albert. "Però val la pena, perquè és l'única manera de posar-li un punt a la pel·lícula que gira i gira en els nostres caps".

Però ha de ser tan radical? No n'hi ha prou amb no mirar les seves coses en les xarxes fins que un estigui més serè? Hi ha persones que porten molt bé aquest camí mig, però la majoria no té tanta disciplina, i aquest és l'inconvenient. El dolor que genera una separació és una situació d'estrès molt forta, on predominen la por, la ira i la desesperació, que s'expandeixen cap a tots els terrenys que poden, per això és important traçar límits clars.

Amb el temps, aquesta situació d'excepció emocional s'anirà apaivagant. Després, reprendre el contacte virtual pot no ser un problema i fins i tot estar bé si un ha pres distància. És clar, si és que la part abandonada, una vegada que va superar el seu dolor, segueix tenint interès en saber de l'altre.