Facebook, Google i Tumbrl retiren 14 continguts per promoure l'anorèxia i la bulímia

El CAC va denunciar diversos perfils de xarxes socials i blogs el passat mes de juliol

05.09.2017 | 14:47
Els continguts incitaven a l´anorèxia i la bulímia.

Les empreses proveïdores de serveis a Internet Facebook, Google i Tumbrl han retirat 14 continguts per promoure l'anorèxia i la bulímia després d'una denúncia del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) el passat 13 de juliol. Concretament, Facebook va retirar 8 dels 9 perfils denunciats; Google Spain SL cinc blogs i Tumbrl, que en tenia un, també l'ha eliminat. En canvi, l'empresa Automattic, que en tenia un, encara el manté. En total, l'ens va denunciar 10 perfils de xarxes socials i sis blogs. L´actuació del CAC, que reclama una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a Internet contraris a la llei, es va iniciar arran d´una sèrie de queixes presentades per l´Associació Contra l´Anorèxia i la Bulímia (ACAB). Els continguts detectats incitaven a l´anorèxia i la bulímia o impulsaven la creació d´una identitat grupal favorable als trastorns alimentaris.

D'altra banda, l'anàlisi del CAC també va concloure que l'intercanvi de continguts de risc en relació amb l'anorèxia i la bulímia també es desenvolupa en l'àmbit de les xarxes privades, com els grups tancats de Whatsapp i Facebook.

L´informe del CAC va detectar dos tipus de continguts de risc: en primer lloc, la presència d´elements susceptibles d´incitar a pràctiques contràries a la salut, que apareixen en 14 casos, la presència de dietes hipocalòriques i conductes purgatives (en 12 casos), les conductes autolesives o suïcides (6) i la recomanació d´ingesta de medicaments (1) o de drogues (1).

En segon lloc, es va detectar la presència d´elements que promouen la creació d´una identitat grupal entorn d´un model corporal que s´identifica amb trastorns alimentaris (15 referències). En aquest marc conceptual, es troben textos de suport a les pràctiques proana i promia (13), discursos positius en relació amb els trastorns alimentaris (9), recomanacions d´estratègies per ocultar el trastorn (7) o l´organització de curses d´aprimament, anomenades "curses de quilos" (5).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Tecnologia

iPhone 8 i iPhone 8 Plus.
Es posen a la venda els nous iPhone 8 i 8 Plus

Es posen a la venda els nous iPhone 8 i 8 Plus

Els preus van des dels 809 euros, el més barat, fins als 1.089 del model més car

Descobreix les novetats del nou sistema iOS 11

Descobreix les novetats del nou sistema iOS 11

L'última versió del sistema operatiu mòbil d'Apple arriba amb multitasca o escànner de documents

Les teves converses són realment privades?

Les teves converses són realment privades?

L'anomenat xifrat d'extrem a extrem garanteix la privacitat, però no totes les aplicacions el tenen

Tot el que se sap fins ara del nou iPhone 8

Tot el que se sap fins ara del nou iPhone 8

El nou telèfon d'Apple costarà més de mil euros i comptarà amb una pantalla OLED de 5,8''

Enllaços recomanats: Premis cinema