La xarxa social Facebook restringirà el tipus de dades a les quals tindran accés les aplicacions de la seva plataforma, com a mesura de protecció dels seus usuaris després de l'escàndol de la filtració massiva de Cambridge Analytica. A més, ha assegurat que notificarà a tots els usuaris la informació personal que hagi estat utilitzada amb finalitats il·legítimes.

Facebook ha anunciat aquest dimecres una sèrie de mesures relatives a la gestió de les aplicacions de la seva plataforma, amb l'objectiu de prevenir casos com el de Cambridge Analytica, una empresa que va recopilar il·legalment les dades de més de 50 milions d'usuaris de la xarxa social fent servir una 'app' i els va emprar per donar suport a la candidatura de Donald Trump en 2016.

En un comunicat, la xarxa social ha admès que el cas de Cambridge Analytica va ser una "bretxa" en la "confiança" que els usuaris dipositen a Facebook per protegir les seves dades quan els comparteixen. El fundador i CEO de la companyia, Mark Zuckerberg, ha reconegut en una publicació a la plataforma que s'havien comès errors i que ja es treballa en mesures per evitar casos futurs.

En aquest sentit, Facebook ha afirmat que investigarà "totes" les aplicacions que van tenir accés a "grans quantitats d'informació" abans dels canvis implementats per la xarxa social el 2014, quan va activar mecanismes per revisar aquelles 'apps' que sol·licitaven "certes dades "abans que fossin llançades a la plataforma. A més, realitzarà una "auditoria completa" de totes les eines "amb activitat sospitosa".

Facebook també ha anunciat que reduirà les dades que una aplicació pot demanar sense ser sotmesa a revisió, resumint en nom, foto de perfil i adreça de correu electrònic de l'usuari. Si l''app' vol obtenir més informació, serà necessària una aprovació per part de la plataforma.

Així mateix, la xarxa social informarà a aquelles persones afectades per aplicacions que hagin utilitzat les seves dades amb finalitats il·legítimes i eliminarà aquelles 'apps' que no hagin estat usades en els últims tres mesos. Finalment, facilitarà l'ús i potenciarà la visibilitat de la llista d'aplicacions que tenen accés a les dades dels usuaris i habilitarà un sistema de recompenses per a aquells que trobin vulnerabilitats o usos il·legítims de dades en les 'apps' de la seva plataforma.