1Es felicita Marcel Gorgori, director i inventor del format en clau de vi, que amb poc pressupost fa molta feina. Amb catorze capítols més, ens mostra les interioritats i característiques del món del vi, ajudat pel sommelier gironí Josep Roca, que entre definicions sobre els caldos, transpua, sobretot, la seva sensibilitat.

Hi hem vist una Mercedes Milà, geni i figura, retopant que a ella no li agradava el vi triat per l'enòleg. O un president Jordi Pujol, més audiovisual que mai, ara que és jubilat. Un món complex es fa entenedor. Amb l'obertura de Lohengrin en el tast, ens acostumem a aprendre sobre vins del món. A voltes amb jocs, fàcils, però que engresquen.

Idea del director Esteve Rovira: un home es revolta contra la gasiveria dels nobles catalans, que volen més impostos en un país empobrit, i del rei, que vol el mateix. Bé Joan de Serrallonga (Isak Férriz). Bona ambientació de les Guilleries, de la Catalunya del s.XVII, per a una sèrie en format cinema amb 2.000 extres, 80 actors i fins a 4 milions de pressupost, de TVC, TVE i Oberón. Bé la figura d'Antic (David Selvas) com a perseguidor, el yin i el yang. Tots dos assassins, però un pot ser llegenda, i l'altre un oblidat. Talla el bacallà al país, porta els pantalons, la germana del virrei (Pep Anton Muñoz). És un plaer veure Mercedes Sampietro, una de les de les grans dames de la nostra interpretació. La història dóna per a una sèrie llarga. Que s'animin.

serrallonga TV3. Dijous, divendres nit

desventures humanes

El format neix com una sèrie feta en un bloc, més barata que una bossa de pipes: un paio davant una càmera web i punt. Fins que els nois bascos del ¡Vaya semanita! ho van tenir clar: Borja Echevarría val! Potser aquest xaval basc que va amb una samarreta de l'hostal Lobato (com el Ferreterías Paco d'aquí), que viu amb un pare histèric perdut i és amic del Josebas; i tots dos juguen campionats de FIFA 2008 inter-bares a Basauri, són "cutres", i no saben actuar, però les seves aventures són divertides, surrealistes i fan gràcia. Com quan camufla l'amic de nen mexicà per simular un fill sud-americà que no té i hisenda l'inspecciona. O quan troben un missatge d'una xinesa en una ampolla i resulta que la tia bona s'ha convertit en una dona de 60 anys. O quan parla amb Bruce Willis. És bona, però en format diari no la farà més rabiosa que el Matrimoniadas?

¡qué vida más triste! laSexta. Diumenge nit