L'empresa Astra ha presentat un recurs contenciós administratiu contra la convocatòria del concurs de la Generalitat per a la contractació del subministrament i instal·lació d'equipaments i la difusió del senyal per a l'ampliació de la cobertura de la televisió digital a Catalunya.

Segons Astra, tal com s'ha redactat la convocatòria, l'única com?panyia adjudicatària possible del contracte és Abertis Telecom SA que, després de la compra d'Axión i de Telefusión Madrid, és l'única proveïdora de serveis portadors de televisió digital terrestre a Espanya i que disposa, al mateix temps, d'una participació de control a Hispasat, S.A. Astra argumenta el seu recurs per considerar que el concurs vulnera el principi de neutralitat tecnològica en afavorir la tecnologia digital terrestre davant la satèl·lit i per entendre que suposa un impediment de la lliure competència en el sector de les telecomunicacions per satèl·lit. La redacció del plec del concurs estableix que l'adjudicatari ofereixi solucions per al servei portador del senyal amb tecnologia TDT i, per extensió, per satèl·lit, "la qual cosa s'entén que és una formula per expulsar del mercat la competència", afegeix Astra. La fórmula recorreguda per Astra endarrerirà en el temps la solució digital per a milers de llars a Catalunya on no arriba el senyal digital terrestre, diuen.

Un model "insostenible"

D'altra banda, el secretari general de la Unió de Televisions Comercials Associades (Uteca), Jorge del Corral, i el president de la Federació d'Associacions de Productors Audiovisuals Espanyols (Fapae), Pedro Pérez, van coincidir ahir a qualificar com a "econòmicament insostenible" el model futur de la televisió digital terrestre (TDT) proposat pel Govern. Per a Del Corral, el model econòmic previst per a aquest sistema digital "no deixa espai per al finançament via mercat" de les cadenes, a causa de l'arribada imminent de nous canals i a la competència publicitària de les televisions públiques.