L'Audiència de Lugo ha eximit els diaris digitals de fer-se responsables dels comentaris que vessen els seus lectors en els fòrums d'Internet. El tribunal considera que la publicació dels missatges és instantània i no es poden aplicar les mateixes restriccions legals que a la premsa escrita. Els jutges creuen que l'única manera de controlar els missatges és tenir una persona 24 hores al dia revisant el fòrum. La decisió recorda que els intents de limitar els comentaris en els mitjans digitals són inconstitucionals als Estats Units.

Els magistrats han estudiat a fons la directiva europea i la legislació espanyola sobre el tractament de la informació a Internet ja que fins ara no hi havia altres sentències com a punt de referència. Els jutges han arribat a la conclusió que els administradors del diari digital mindoniense.com no són responsables de les calúmnies de dos lectors, els quals van acusar l'alcalde del municipi de Mondoñedo d'afavorir un promotor immobiliari. L'acusació es va demostrar que era falsa i l'alcalde va interposar una demanda contra els responsables del diari.

El diari digital, fundat l'octubre de 2006, va tenir des del seu inici una línia editorial crítica amb el govern municipal del Concello de Mondoñedo. A principis de 2007, van crear un fòrum en el qual els usuaris inserien directament els comentaris. El febrer de 2007, dos lectors van assegurar que una empresa constructora havia regalat una casa a l'alcalde a canvi de favors en obres municipals.

L'alcalde va presentar una denúncia contra els autors dels comentaris, però va ser arxivada en no poder ser localitzats. Després, va emprendre accions civils contra el diari digital. La decisió incideix que les acusacions eren "radicalment falses" perquè l'alcalde va aportar les factures de la casa com a prova. Els demandats van reconèixer en el judici que les acusacions eren falses.

Parcel·les d'impunitat

La sentència sosté que la directiva europea exigeix als Estats que estableixin "parcel·les d'impunitat perquè la denominada societat de la informació desenvolupi el paper que li correspón". La llei espanyola que adapta la directiva estableix que no es pot considerar al prestador de serveis d'Internet responsable de les dades.

Els magistrats expliquen que als diaris digitals no se'ls pot aplicar les mateixes restriccions que a la premsa escrita. Segons precisa la sentència, un editor d'un diari en paper té facultats de control i supervisió, mentre que en un fòrum d'Internet "és impossible si són continguts aliens". La sentència incideix que l' "únic sistema de control per filtrar els missatges seria tenir una persona 24 hores vigilant el fòrum". La decisió subratlla que la difusió de missatges en els fòrums és instantània "per generar un debat fluid sense que els administradors puguin decidir què es publica".

Els magistrats expliquen que el Congrés dels Estats Units va aprovar l'any 1996 la "Decency Act", que establia que els administradors de serveis d'Internet eren responsables de tots els continguts il·lícits que apareguessin en els seus mitjans de comunicació. La sentència afegeix que la "Decency Act" va ser declarada anticonstitucional pel Tribunal Suprem americà el 1998 perquè vulnerava la llibertat d'expressió.

El fiscal del cas va arribar a preguntar al Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees la seva posició davant la falta de jurisprudència del Tribunal Suprem i els pocs assumptes similars plantejats en altres audiències provincials.