L'obra teatral "Desclassificats", del dramaturg Pere Riera i que va ser un èxit de la temporada passada a la sala Villarroel, ha estat adaptada com a telefilm i s'està rodant aquests dies a Barcelona, coproduïda per Televisió de Catalunya i la productora Focus, en col·laboració amb Animals Films.

"Desclassificats" aborda el conflicte moral de Silvia Utgés, una de les periodistes més importants d'un país, que té el repte d'entrevistar en horari de 'prime time' el president del govern i de plantejar-li si és cert que en el passat va tenir una relació amb una menor, com apunten unes fotografies.

La detenció aquell mateix dia de la filla de la periodista, acusada de tràfic de drogues, i les pressions del secretari del president perquè eviti fer la controvertida pregunta a canvi de l'alliberament de la seva filla, enfonsen l'entrevistadora en un conflicte moral entre la seva integritat professional i el seu paper com a mare.

La "TV movie", que es rodarà en quatre setmanes i serà emesa per TV3, està protagonitzada en els seus tres principals papers pels mateixos actors que la van interpretar a la Villarroel: Emma Vilarasau (Silvia Utgés), Abel Folk (el secretari Càceres) i Toni Sevilla (el president Víctor Bosch).

En un descans avui del rodatge, l'autor, Pere Riera, ha assenyalat que l'obra no pretén al·ludir a cap personatge real i que "més enllà dels referents concrets d'uns personatges, en l'obra s'està parlant de les debilitats humanes, que són molt transversals i universals".

Ha afegit que juga amb uns personatges "que tenen unes debilitats, amb la sort o la desgràcia de tenir un cert estatus social, i vull que sigui una història que serveixi per reflexionar sobre la naturalesa humana" i sobre el fet que "mai no pots dir d'aquesta aigua no en beuré, perquè la vida dóna moltes voltes i et pot situar en posicions que no esperaves".

Emma Vilarasau ha apuntat que el seu personatge, la periodista més influent del país, és "una dona forta, incisiva i intel·ligent", unes virtuts que podrien coincidir amb les de la directora de TVC, Mònica Terribas, però que també "té altres coses que la diferencien de la Mònica".

"El tema de la pel·lícula té a veure amb algunes realitats, però no amb la nostra", han precisat en aquest sentit Toni Sevilla i Vilarasau, que ha ressaltat l'interès que planteja l'autor sobre el debat moral d'una persona "que pensa que és fort, però que descobreix que té molts punts febles".

Abel Folk, que és a la vegada actor i director de l'obra, juntament amb Joan Riedweg, ha assenyalat que el seu personatge, el secretari Càceres, "és un instrument, l'instrument que necessita el poder per garantir la governabilitat, i no crec que tingui sentiments", i tot plegat fa que sigui "un personatge molt interessant".

Abel Folk i Joan Riedweg han destacat que, a l'hora de rodar el telefilm, "ens hem complicat bastant la vida, sobretot en reflectir l'entrevista des de 5 o 6 punts de vista", cosa que, segons Folk, "ens ha ajudat a mostrar els elements de tensió que estan vivint els personatges".

En aquest sentit, han avançat que han rodat un pla seqüència de 9 minuts molt complicat tècnicament que "només es pot fer si es disposa de professionals de molta solvència que estiguin disposats a arriscar".