Un any després de l'incendi del 22 de juliol del 2012 a l'Alt Empordà que va cremar més de 10.000 hectàrees en dos dies, un equip del programa 30 minuts de TV3 ha tornat a la zona afectada per observar de primera mà les conseqüències d'un dels pitjors incendis forestals de Catalunya, en un reportatge titulat Terra Cremada.

L'incendi va afectar setze pobles. En alguns, com Biure d'Empordà, Capmany o Boadella, el foc va cremar més de la meitat del terme municipal. L'incendi va ser provocat per unes burilles de cigarret al pàrquing del Pertús, a la Jonquera. Atiat per la forta tramuntana, va córrer desbocat per dos flancs i va travessar dues vegades l'autopista, la Nacional-II i la via de l'AVE. Va agafar una velocitat de propagació de fins a set quilòmetres per hora i les flames del front de l'incendi van arribar a tenir una alçada de vint metres. Durant les primeres hores, el foc va superar la capacitat d'extinció dels bombers.

La veu dels testimonis

En el reportatge de Mercè Sibina i Jordi Simon, que s'emetrà aquesta nit a les 21.50 h, es podran sentir els testimonis de persones afectades pel pas de les flames per saber com ho van viure i com se n'estan refent. Persones que van perdre la casa, el ramat o la granja, veïns que sempre recordaran el dia que el foc va arribar amb virulència a tocar de casa seva. Unes experiències traumàtiques, com la de la família Santos, de la Jonquera. Viuen als afores, tenen el bosc a tocar i les flames van entrar a la casa rebentant els vidres de la finestra del darrere. Van haver de sortir corrents i, des del carrer, van veure com el foc els arrasava la casa.

El foc també va agafar desprevingut en David Joan, un ramader de Biure. Cinc-centes ovelles del seu ramat van ser atrapades pel foc en un corriol. També es mostrarà el càmping de Capmany, que va acabar convertit en un cementiri de ferralla de cotxes i bungalous.

Un any després, els ajuntaments encara no han rebut les ajudes de la Generalitat. Els consistoris van fer una valoració conjunta de ?danys de 600.000 euros. Els acaben de notificar que només en rebran la meitat. La justícia acaba d'arxivar el cas perquè el jutge conclou que no s'ha pogut identificar els responsables d'haver llençat les burilles de cigarret que van provocar l'incendi.