Des del començament de la crisi, l'any 2009, Grècia ha afrontat enormes problemes, com el seu gegantí dèficit pressupostari i una elevadíssima taxa d'atur. Un país vist com "el malalt d'Europa" que ha hagut de complir una estricta política d'austeritat imposada per la troica (Comissió Europea, BCE i FMI) que l'ha acabat ofegant.

La victòria de Syriza s'explica, en gran mesura, pel fet que el país es vol escapar d'aquest cercle viciós infernal, que li impedeix créixer i sortir del pou del deute. Un dels sectors públics més afectats per la fallida econòmica grega és el sanitari, cosa que té unes conseqüències dramàtiques per a la població.

El reportatge Grècia, en coma sanitari, que el programa de TV3 30 minuts emet aquesta nit, arrenca a Santorí, al cor de les Cíclades, una illa paradisíaca visitada anualment per una multitud de turistes... i sense cap hospital operatiu. N'hi ha un de nou, amb unes instal·lacions i uns equipaments d'allò més moderns, que s'hauria d'haver inaugurat el 2011 i que va costar 13 milions d'euros.

Però l'Estat no disposa dels 4 milions d'euros anuals que calen per mantenir-lo en funcionament. El cas de Santorí és una metàfora del que passa a tot el país: els grecs tenen por de posar-se malalts. Molts no tenen cobertura sanitària; d'altres pateixen en carn pròpia les brutals retallades. Una situació a la qual el govern de Syriza vol posar remei. Però amb quins mitjans?

L'espai abandonat per la sanitat pública l'intenten omplir organitzacions humanitàries i iniciatives gairebé individuals. Per fer arribar atenció mèdica i medicaments a les illes del mar Egeu, voluntaris sanitaris organitzen expedicions amb vaixell. Els autors del reportatge parlen amb metges, directors d'hospital, malalts..., i ens ofereixen un retrat fidel d'una de les qüestions més greus i urgents que afronta el nou govern grec.