Perseguits i salvats. Camins de nit i boira, el documental coproduït per Televisió de Catalunya i la xarxa de Comunicació Local, ha obtingut el premi Josep Maria Planes d'investigació periodística, que atorga la Fundació Independència i Progrés i la Demarcació Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El documental es va poder veure el desembre a l'espai Sense ficció.

Va recollir el guardó el director del documental, Felip Solé, qui va agrair en el seu parlament el guardó i va explicar el procés de concepció i elaboració del reportatge, al llarg del qual "ens vam adonar que sabíem molt poca cosa del pas de jueus per Catalunya, de com havien estat tractats, etc.". El treball desmunta la tesi oficial segons la qual el franquisme va ajudar els jueus.

Sabem que prop de 6 milions de jueus van morir durant l'holocaust. També que des de França se'n van deportar 76.000, entre els quals 11.000 infants. Però ignorem encara el nombre de jueus que van aconseguir fugir travessant els Pirineus. Perseguits i salvats. Camins de nit i boira comença quan els alemanys controlen la frontera francoespanyola i ens mostra la manera com les successives expedicions d'homes, dones, infants i vells jueus (més de 5.000) aconsegueixen travessar les altes muntanyes pirinenques de l'Arieja i de Lleida amb l'objectiu d'arribar a Barcelona, punt de partida d'un nou viatge cap a Palestina, Amèrica o Àfrica del Nord. La Vall d'Aran, els dos Pallars, i l'Alt Urgell i Lleida són l'escenari dels seus patiments, i els passadors catalans, els seus àngels de llum, però també de tenebra. Com s'organitzen les expedicions, com es financen? El documental inclou entrevistes a testimonis que van ser actors en primera persona d'aquells fets, i reconstruccions d'aquelles activitats.