La Barceloneta, un barri popular de poc més d'un quilòmetre quadrat, situat al costat de la platja, on viuen 16.000 persones i que atreu gent d'arreu del món, és el paradigma dels canvis que experimenta la ciutat de Barcelona. "Sense ficció" estrena avui "La Barceloneta, retrat d'un barri", una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Rumbo Sur, dirigida per Pere Secorún.

Aquest documental és una calidoscopi de mirades creuades, que descobreix el caràcter d'un barri en plena transformació i dóna les claus per comprendre'n la personalitat. Darrere de la façana del "barri de moda" i "alegre", hi trobem una població orgullosa del seu entorn i de les pròpies arrels, i alhora preocupada pel seu barri. En tan poc espai, hi ha diverses barcelonetes superposades: la dels pescadors, la dels obrers, la dels treballadors del port, la del turisme... Entre totes, configuren una barriada complexa, que s'intenta descobrir a través d'alguns del seus habitants.

El creixement dels últims anys i el turisme han fet canviar moltes coses, però la Barceloneta continua sent un lloc amb fesomia pròpia i amb una ànima irreductible. Malgrat les transformacions inevitables, conserva el perfil d'una personalitat molt forta i ha sabut mantenir un teixit social cohesionat i una marcada identitat marítima.

La Barceloneta d'avui ha d'afrontar un seguit de reptes i contradiccions, com l'explosió del turisme, els problemes amb els apartaments turístics, el mòbing relacionat amb l'especulació immobiliària, la massificació, la transformació del port vell, la marina de luxe, la crisi de la pesca, el creixement portuari..., que amenacen una vida tradicional que encara conserva la seva mesura humana.