El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, va anunciar ahir al Parlament de Catalunya que l'Agència Tributària està començant a retornar l'IVA deduïble del primer trimestre del 2015.

En aquests moments s'han completat els retorns dels mesos de gener i de març, i s'està pendent del mes de febrer. Aquesta devolució s'ha començat a fer efectiva després de mesos de retard i un cop el Tribunal Econòmic Administratiu Central ha resolt satisfactòriament la sol·licitud de suspensió presentada per la CCMA.

En el marc de la sessió de control de la cambra catalana en l'actuació de la CCMA, Duart va explicar que aquest fet permet reduir la petició del préstec que s'ha sol·licitat al govern de la Generalitat per afrontar l'impacte en la tresoreria de la Corporació del no retorn de l'IVA dels últims anys.

Aquesta necessitat financera per al préstec passaria, segons va explicar Duart, de 35 a 20 milions, en cas de complir-se els retorns de l'IVA per a tot aquest any, i serviria per afrontar l'impacte de l'IVA no retornat corresponent al període 2012-2014.

Molts litigis pendents

La Corporació considera que s'ha «resolt satisfactòriament» una de les amenaces que planejaven sobre la seva viabilitat. Tot i això encara queda pendent «la resolució del conflicte de l'IVA per a la totalitat dels imports reclamats i dels 20 milions encara no retornats per l'Agència Tributària». El conflicte amb Hisenda segueix encara en procés judicial.

Els problemes de la?CCMA amb l'Agència Tributària es remunten a 2012, quan Hisenda va establir que els mitjans públics només podien deduir l'IVA de la part empresarial de la seva activitat, excloent-ne les aportacions públiques. Per aquest motiu, el Ministeri va reclamar el pagament de 80 milions dels imports per deducció de l'IVA en els anys 2012 i 2013, malgrat que la liquidació ja havia estat acceptada.

D'altra banda, la CCMA encara ha d'abonar 3 milions d'euros els treballadors de Catalunya Ràdio, per la sentència que declara «il·lícita» la retallada del 5% de sou que s'aplicava des del 2013 En relació amb la pròxima resolució judicial sobre la reducció del 5% del salari a la plantilla de TVC, el president de la CCMA va insistir que, en cas que s'haguessin de tornar els imports descomptats, caldria trobar una solució conjunta entre el Parlament i la Generalitat.

Aquesta situació va canviar per al 2015, quan el novembre de l'any passat el Congrés de Madrid va donar llum verd al fet que els ens públics de ràdio i televisió puguin deduir tot l'IVA.