eva batlle/pili turon | girona

L'alta participació és un fet que els diversos membres de la societat civil gironina preguntats al final de la jornada electoral van valorar com a molt positiu. Majoritàriament, asseguren que la clau per al futur de Catalunya és donar una resposta als milers de ciutadans que han participat en els comicis. Tots tenen clar que hi ha un abans i un després. Uns aposten per la celebració d'un referèndum, alguns per intentar dialogar amb el govern d'Espanya i d'altres per tirar endavant el que tenien previst els del sector del sí. El dubte de qui serà el nou president i el paper de la CUP és una de les incerteses que posen en relleu part dels enquestats, però també destaquen els bons resultats de Ciutadans, que s'ha convertit en la segona força al Parlament de Catalunya.

Jordi Canal (Historiador)

"Amb els resultats fa la sensació que continuarem amb el mateix conflicte i en la situació d'estira-i-arronsa amb el Govern central. No ha canviat gaire res"

L'historiador considera que d'aquestes eleccions "hi ha dos partits guanyadors: Ciutadans amb un salt molt gran i la CUP. I Unió ha tingut un fracàs molt gran". Per Jordi Canal, malgrat haver-hi un guanyador molt clar "Junts pel Sí, són guanyadors i perdedors al mateix temps. Guanyadors perquè tenen més diputats, però molt menys del que sumaven CiU i ERC i, per tant, haurien patit un retrocés". Amb els resultats a la mà i si es miren com una eleccions plebiscitàries, "sembla que pel percentatge dels vots que ha anat al Junts pel Sí i la CUP queden per sota del 50%. Són unes eleccions que no clarifiquen gaire res". Canal considera que les eleccions han demostrat que "la societat està molt dividida electoralment i és un reflex d'una societat cada vegada més fragmentada, de país dividit". Amb aquest resultat, creu que "s'entrarà a una etapa molt agitada on res no està clar i continuarem amb el mateix conflicte".

Joan Armangué

(Exalcalde de Figueres)

"Una incertesa és que qui serà el president investit perquè, com s'ha dit en campanya, la CUP no faria president Mas""

L'exalcalde de Figueres considera que el més positiu és la participació d'un 76% i que "és un èxit de país de la democràcia". I que una altra dada important és que "més del 60% dels vots han anat a favor del dret a decidir i a fer un referèndum". Amb tot, destaca que malgrat haver-hi una "clara ?victòria en escons del sí, no ho és en vots" i això crea una incertesa de cara el futur. D'entrada, perquè no s'arriba al 50% i també perquè en no tenir una majoria absoluta la ?coalició de Junts pel Sí, no està clar qui serà el president; i encara més, diu, quan la CUP ha dit que no faria president a Mas. Finalment, ?destaca que analitzant els resultats hi ha un fet que "mostra que ha estat un error no haver fet tres llistes: "si ERC i CDC s'haguessin presentat per separat" creu que haurien obtingut millor resultat. Augura que l'única manera de ?resoldre les incerteses és la celebració d'un referèndum i que una ?majoria decideixi "el futur del país".

Dolors Vidal

(Degana de Turisme

de la UdG)

"Amb aquests resultats no millorarà el respecte cap a Catalunya. Si haguessin guanyat les forces independentistes, això seria diferent. Ara, estarà sota mínims"

La degana de Turisme de la UdG fa una lectura dels resultats diferenciant el "vot transversal" que hi ha hagut a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida on el vot independentista ha estat "molt fort" i el de la circumscripció de Barcelona, on, al seu parer, "ha estat al revés i els partits que han pujat més són els que no són aquesta opció; ho ha fet, sobretot, Ciutadans". Considera que la lectura que es farà dels resultats des de la perspectiva espanyola serà "això no va endavant" i que des de la premsa internacional es llegiran com que "en el tema independentista el que haurà guanyat és el no i això, desdibuixa una mica la realitat". Per tot això, tem el que pot succeir d'ara en endavant pel que fa a la reacció de l'Estat espanyol. I per altra banda, recorda que si el PP guanya a Espanya, a Catalunya ha caigut i això "crea una situació una mica estranya i de forma permanent amb els anys". I assegura que això provoca que els catalans vagin perdent oportunitat en detriment dels llocs on governa el PP a Espanya.

Narcís Reverendo

(President del Col·legi d'Arqui?tectes)

"Catalunya ha votat majoritàriament la independència. A partir d'ara, els polítics han de saber donar una resposta a la voluntat del ciutadans"

El president del Col·legi d'Arquitectes veu clau en els resultats dels comicis catalans la participació. La sortida de la gent a votar assegura que ha provocat que "la societat s'hagi pogut manifestar". I per a ell, és clau el resultat. Considera que "aquesta manifestació democràtica dóna que a Catalunya majoritàriament s'ha votat a favor de la independència". I que ara està a les mans dels polítics, "amb les combinacions i amb les diferents visions dels partits independentistes escollits, saber donar una resposta a la voluntat dels ciutadans". Considera que els bons resultats de Ciutadans i la CUP van d'acord amb l'alt índex de participació i que si, inicialment, "l'alta participació semblava mésbeneficiosa per una línia que per una altra, al final els resultats han estat aquests".

Joaquim Nadal

(Exalcalde de Girona)

És indiscutible que la pola-rització ha afavorit el cos-tat unionista de Ciutadans i que Junts pel Sí ha guanyat. Confegir una majoria per investir un president i donar estabilitat parlamentària no serà fàcil"

L'historiador, exalcalde de Girona i exconseller de Política Territorial considera que "una lectura indiscutible és que la polarització ha afavorit el costat ?unionista de Ciutadans, que el PP ha pagat cara la campaya anticatalana, que el PSC ha pagat cara la seva ambigüitat i indecisió i que Junts pel Sí ha guanyat". A partir d'aquí, Nadal considera que "hi haurà especulacions sobre si ha ?guanyat més o menys que CDC o ERC per separat", si s'hagués seguit el model de les eleccions anteriors, però va remarcar que la seva ?coalició "ha guanyat" i ho ha fet "reclamant responsabilitat, com la que demanarem als seus candidats, amb voluntat integradora i cohesionadora, conscients de la responsabilitat que tenen, ?conscients que les coses no sran fàcils ni avui ni demà". De cara al futur immediat, apunta que "confegir una majoria per investir un president i per donar estabilitat ?parlamentària no serà fàcil. Veurem la CUP com reacciona". En tot cas, Nadal deixa clar que "no és un resultat d'empat, perquè tots els que perden ho fan a molta distància de Junts pel Sí, però no té la majoria".

Anna Maria Geli

(Exrectora de la UdG)

"Ningú pot discutir que Junts pel Sí ha guanyat sense cap discussió, ha passat pel davant de tots i a Girona és especialment notori"

Per a l'exdegana de la Universitat de Girona, "la realitat és que ha guanyat Junts pel Sí sense cap discussió. Estan molt per sobre de tota la resta i han de gestionar la victòria amb molta energia". Pel que fa a la resta de formacions, Anna Maria Geli considera que "el resultat de Ciutadans ha estat una sorpresa, no imaginava que fos així". "En canvi -afegeix-, sí que es veia i s'ha confimat que el PP ha baixat de caps, per la seva actitud els darrers mesos i anys, per la manera com ha governat Espanya i a aquí". Respecte de la CUP, assenyala que "ha jugat a favor de la independència i espero que segueixin". Sobre la victòria per escons però no per vots, Geli argumenta que "han sigut unes eleccions al Parlament i no un referèndum, així que la situació és la que és, però ningú pot discutir que Junts pel Sí ha passat al davant de tots i a Girona és especialment notori". "A Girona, sempre hem destacat en aquesta línia", afirma.

Josep Anguera

(Facultat d'Economia UdG)

"Els diputats que prendran possessió tenen un mandat inequívoc, que és preparar Catalunya perquè sigui un estat independent"

El primer que destaca l'economista Josep Anguera és "la implicació de l'electorat, que ha percebut que eren unes eleccions trancendentals i això és mèrit de totes les candidatures". A l'hora de valorar resultats, el doctor en Economia manifesta que "ha caigut estrepitosament Catalunya sí que es pot", mentre que el resultat "d'Unió no és massa significatiu, molts intuíem que la seva representació a CiU estava sobredimensionada". Pel que fa a Junts pel Sí, opinar que "està molt clar que aquesta coalició de CDC, ERC, amb el suport de tres organitzacions ciutadanes, és un triomf clamorós que obliga molt a partir d'ara". A més, afirma que els resultats d'ahir també mostren que "ha perdut les eleccions el president Rajoy, perquè a molts llocs de la resta d'Espanya hauran constatat que no ho ha fet bé". "I no pensava que el PSC aguantés el tipus", va reblar. Des del punt de vista econòmic, Josep Anguera diu que "els mercats no han semblat que estiguessin especialment nerviosos" i explica que "com que serà una cosa molt gradual i lenta, permetrà a les empreses anar-se acomodant a la nova situació que el mercat propi de les catalanes serà més a fora de la península Ibèrica que a dintre". Des del seu punt de vista, "és fonamental seguir pertanyent a la Unió Europea o tenir el tractat de tercer país preferent". Després de l'escrutini dels vots, per Anguera "els diputats que prendran possessió tenen un mandat inequívoc, que és preparar Catalunya perquè sigui un estat independent. El nombre de vots s'acabarà de ratificar amb un referèndum, que s'ha de fer", perquè -diu- "si fos el nou governant que sortirà de les urnes al desembre, em posaria en pla Cameron per fer-lo". En definitiva, Josep Anguera afirma que "tots els diputats de Junts pel Sí i de la CUP tenen clar que els han encarregat una feina".

Joan Surroca

(Exdiputat i exdirector

del MdA)

"En haver guanyat les candidatures del sí això permet esperar que res serà com abans i que és molt possible que des de Madrid s'entri a una negociació gairebé obligada,no pot ser d'altra manera"

Joan Surroca considera que els "resultats són una mica els esperats" i que, al seu parer, el que interessava era una victòra dels partits del sí i que la candidatura de Junts pel Sí i el molt bon resultat de la CUP així ho demostren. En opinió de l'exdiputat, els catalans han posat "l'accent a la questió social" amb els seus vots i que, per això, els guanyadors -Junts pel Sí- hauran de "fer les coses amb molt de seny i intentar una doble negociació". Aquesta primer passa pels partits, "que no s'han sentit guanyadors com Catalunya sí que es Pot i el PSC i fer-los entrar perquè donin suport perquè pugui haver-hi un referèndum a Catalunya. I si se'ns tanquen les portes, se seguirà amb un procés constituent com el promès pels que s'ha presentat pel sí". L'exdiputat afegeix que el resultat de les eleccions és esperançador, però demana negociació amb tots els grups.

Domènec Espadale

(President de la Cambra)

"Vam dir que ens posaríem al costat del que votés el poble i s'ha definit en parlar d'un nou Estat. Estem disposats a col·laborar en el que faci falta"

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, recorda que tant des de aquesta entitat com amb el manifest del Far de Sant Sebastià "vam dir que ens posaríem al costat del que votés el poble i aquest s'ha definit en què s'ha de parlar d'un nou Estat, tant pels diputats de Junts pel Sí com pels de la CUP". En aquest sentit, Espadalé diu que "estem disposats a col·laborar en el que faci falta". "Tant la Cambra, que hi va votar de manera unitària, com amb el manifest que vam presentar vam dir que acceptaríem el resultat de les urnes i que ens posaríem al servei del resultat de les eleccions", insisteix.

Jordi Presas

(Exsecretari General

de CCOO a Girona)

"L'opció sobiranista guanya legimitat a les urnes com no l'havia tinguda mai. Es consolida a les urnes amb un resultat esplèndid i legitima que pugui tirar endavant"

Jordi Presas remarca que "durant els últims anys, el sobiranisme ha guanyat la batalla de les idees" i ahir es va demostrat a les urnes "el gran avenç que es pot fer, tot i tenir-ho tot en contra. Si no hagués estat així, aquest poquet que falta per la majoria de vots s'hauria obtingut". Per a ell, "el sobiranisme es consolida a les urnes amb un resultat esplèndid i legitima que pugui tirar endavant". En la seva opinió, "si haguéssim volgut comptar vots hauríem d'haver fet un referèndum, però no ens l'han deixat fer" i "està clar que l'opció sobiranista guanya legitimitat democràtica a les urnes com no l'havia tinguda mai".