Tres dels sis consellers del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Eva Parera, Carme Figueras i Daniel Sirera, van denunciar ahir «irregularitats i errors» en l'elaboració de l'informe del CAC sobre el pluralisme a la televisió i a la ràdio durant la campanya de les eleccions al Parlament. En aquest informe, aprovat pels altres tres consellers, ja que el president Roger Loppacher compta amb un vot de qualitat, s'analitza per primera vegada el tractament de la campanya electoral de tres televisions estatals -La 1, Telecinco i Antena 3- i assegura que A3 no va guardar el principi de proporcionalitat derivat del resultat de les anteriors eleccions al Parlament.

En el seu vot particular conjunt, els consellers Parera, Figueras i Sirera denuncien prèviament el que consideren una «filtració parcial i interessada» de l'informe des de la Presidència del CAC i la «instrumentalització creixent» d'aquest organisme. També es queixen que aquest informe, que serà traslladat a la Junta Electoral Central i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, no els fos lliurat des del mateix moment en què va estar acabat. «El fet que altres membres del Consell l'hagin tingut abans posa de manifest una irregularitat greu en el funcionament d'aquest òrgan col·legiat i una trava inexcusable al desenvolupament de la nostra tasca», asseguren.

En el seu vot, mostren la seva disconformitat amb la decisió d'incorporar La 1 de TVE, Telecinco i Antena 3 en les anàlisis de seguiment de la campanya «pel fet que no estan sota la nostra competència i per la utilització de recursos públics que això comporta».

Lectura «esbiaixada»

D'una altra banda, els tres consellers asseguren que «el criteri de proporcionalitat que s'analitza en l'informe aprovat» dóna peu a «una lectura esbiaixada», atès que «només s'han analitzat els noticiaris del migdia de les tres televisions d'àmbit estatal» i, per tant, «no es poden extreure conclusions sobre la proporcionalitat» d'aquests mitjans, doncs «a la resta d'informatius es pot haver compensat el desequilibri».

«Contràriament -continuen-, en el cas de les televisions d'àmbit català com TV3, 8tv i TVE Catalunya s'han analitzat gairebé la totalitat dels noticiaris informatius». Denuncien, també, que l'informe «no analitza el compliment de les missions de servei públic de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio», i recorden que han demanat nombroses vegades l'anàlisi de «possibles incompliments del deure de neutralitat» d'aquests mitjans, «situacions de presa de partit d'alguns professionals de la CCMA en la campanya» i l'«existència d'una possible línia editorial per part del mitjà públic» de Catalunya.