Ciutadans responsables que, en conèixer els fets, no van dubtar un moment a denunciar-ho. I és que la majoria de casos de corrupció i evasió fiscal han arribat als tribunals gràcies a persones anònimes que, mostrant valentia i sentit de responsabilitat, van fer arribar la informació de què disposaven a les autoritats competents. Sobre aquesta lluita, no sempre fàcil, a favor de la transparència tracta Alertadors contra la corrupció, el documental que aquesta nit es podrà veure dins de l'espai Sense ficció (21.55 h, TV3).

Han estat definits com els herois moderns. A ells, normalment, no els agrada l'expressió. D'entrada, perquè no han tingut voluntat de convertir-se en herois. Només han fet la seva feina i han pensat a defensar l'interès general.

Aquestes persones han contribuït a fer públic el que alguns volien que continués sent secret. Han treballat per la transparència en l'administració, en empreses públiques o en els bancs. Han activat una alerta, han encès un llum d'alarma. No obstant això, han rebut amenaces, han patit assetjament i fins i tot han estat acomiadats.

Del cas Palau a Suïssa

El documental dirigit per Montserrat Besses i Pere López evoca el cas Palau i el cas Hotel del Palau, uns afers molt significatius de la corrupció que afecta l'administració pública. Però també posa l'accent en els alertadors del món de les finances i recull diferents testimonis de casos que han traspassat fronteres, com els casos dels bancs suïssos o la FIFA.

Tot seguit, el programa també emetrà el documental El visionari. La història de Martin Armstrong, l'analista que va revelar com l'economia mundial funciona per cicles, partint d'una complicada fórmula matemàtica.