El Tribunal General de la Unió Europea (UE) va confirmar ahir la decisió de la Comissió Europea (CE) que declarava il·legals les ajudes concedides a Espanya als operadors de la plataforma de televisió digital terrestre (TDT) i ordenava la seva devolució. La quantitat de diners pujaria fins als 250 milions d'euros. La cort comunitària considera -en la sentència que ahir es va donar a conèixer- que les mesures adoptades per les autoritats espanyoles no respectaven el principi de neutralitat tecnològica. A més, entén que la Comissió no va incórrer en cap error, com al·legaven els recursos.

Entre 2005 i 2009, les autoritats van adoptar una sèrie de mesures per permetre la transició de la televisió analògica a la digital, i van concedir finançament públic per donar suport al procés de digitalització terrestre en algunes zones. La Comissió, al juny de 2013, va declarar aquest ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior, arran d'una denúncia d'Astra (un operador europeu de satèl·lits), i va demanar que els beneficiaris la tornessin.

Espanya, així com les autonomies del País Basc, Galícia i Catalunya, a més de diversos operadors de televisió digital terrestre, van sol·licitar al Tribunal General que anul·lés aquesta decisió de la CE. No obstant això, aquesta cort ha desestimat tots els recursos i ha confirmat la decisió de la Comissió.

Satisfacció a la CE

La Comissió Europea (CE) va celebrar ahir la sentència del Tribunal General de la Unió Europea. "Aquesta resolució és important perquè confirma l'anàlisi de la CE sobre com els Estats membres poden assegurar una cobertura de televisió d'acord amb el dret europeu per vies tecnològiques neutres", va declarar l'Executiu comunitari en un comunicat oficial.