TV3 repassa la trajectòria del fundador de la Caixa de Pensions per a la Vellesa

29.11.2015 | 00:00
Francesc Moragas, el pare de l´obra social de les caixes d´estalvis.

Aquesra nit, a les 22.35 hores, just després de l'emissió de 30 minuts, TV3 estrena Francesc Moragas: el llegat, un documental que repassa la trajectòria del fundador de la Caixa de Pensions per a la Vellesa, un home que es va avançar al seu temps en la concepció del sistema de prestacions socials, que constitueix la base de l'actual estat del benestar.
Fa cent anys, un dels catalans més influents i alhora més desconeguts, l'advocat Francesc Moragas, va crear l'Obra Social La Caixa, germen d'una xarxa de serveis relacionats amb la vellesa, la pobresa, la sanitat, la infància, les dones i els discapacitats. Al segle XXI, les institucions públiques han assumit algunes d'aquelles iniciatives, però els successors de Moragas a l'entitat continuen reinterpretant avui els principis socials pioners amb els quals es va bastir una institució tan important en la societat catalana.
El documental ressegueix la figura d'aquest advocat català, que es considera el pare de l'obra social de les caixes d'estalvis i l'ànima del model de prestacions socials públiques a l'Estat espanyol. Francesc Moragas: el llegat, que està conduït per Enric Calpena, arrenca a Sant Sadurní d'Anoia, on el passat dilluns de Pasqua, el 6 d'abril de 2015, l'entitat va celebrar el centenari del primer Homenatge a la Vellesa. A partir d'aquí es ressegueix la seva història i el seu llegat, incloent-hi imatges inèdites que reflecteixen l'evolució de la societat catalana els últims cent anys.
El guió és de Joan Úbeda i hi apareixen testimonis com Alfred Pérez-Bastardas (historiador), Lluís Martínez Sistach, Carles Sudrià (catedràtic d'Economia a la UB), Guillem López Casasnovas (catedràtic d'Economia a la UPF) i Isidre Fainé (president de La Caixa).
La Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears, va ser fundada el 5 d'abril de 1904 per Moragas, amb el suport de diverses entitats de la societat civil catalana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema