El periodista Albert Om arrencarà demà amb La ruta 76, el nou espai setmanal d'El matí de Catalunya Ràdio, amb Mònica Terribas, on redescobrirà com, ara fa 40 anys, els catalans vivien la transició cap a un model polític i social que ara està molt qüestionat. Serà un repàs sonor dels canvis polítics, socials i culturals del 1976 fins avui que no oblida, ni de bon tros, la música.

Precisament el 23 de desembre va fer 40 anys i un mes que van enterrar el dictador Francisco Franco. Albert Om va destacar que aleshores es deia que «tot era possible» com passa ara, i ha comparat les peticions d'ara d'independència i referèndum amb les de llibertat i amnistia d'aleshores.

Om, que aleshores tenia 9 anys, escoltava aquestes reivindicacions en els discos de casa seva, com, per exemple, el del Barcelona, gener del 76, enregistrat en un concert de Lluís Llach al Palau d'Esport de Barcelona.

A més, el periodista va recordar que aquesta última nit de Nadal va fer 40 anys que l'aleshores nou rei Joan Carles feia el seu primer discurs de Nadal, i el dia de Nadal va ser la mateixa efemèride del dia en què Lluís Maria Xirinachs es va plantar davant la presó Model de Barcelona durant un any i mig per demanar l'amnistia. Aquest serà el primer tema d'atenció del nou espai que comença demà a El matí de Catalunya Ràdio.

L'espai La ruta 76 també farà un repàs musical d'aquests darrers 40 anys. Om va recordar que pel Cap d'Any del 75, a RTVE hi van aparèixer Peret, Raphael o Machín.

Per Albert Om, el seu espai intentarà dignificar la memòria dels que van lluitar per la democràcia. Per Mònica Terribas la col·laboració del periodista de Taradell servirà per entendre d'on venim.