Entre 1962 i 1977 es van censurar més de 400 cançons en català. El programa de TV3 Sense ficció aborda aquest tema amb l'emissió, a partir de les 21.55 hores, del documental La cançó censurada, una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Batabat i el suport de la Fundació Catalunya dirigida per Lluís Danés.

A partir de la dècada del 1960, quan baixa una mica la brutal repressió política i cultural que el franquisme ha executat des de finals de la guerra civil, a Catalunya sorgeixen diverses iniciatives per recuperar la llengua i la cultura. El que es coneix com la Nova Cançó és segurament la més popular. De seguida es converteix en un fenomen de masses. Les lletres de les cançons són sovint reivindicatives i els concerts es converteixen en manifestacions polítiques per plantar cara al franquisme. Davant d'aquesta realitat, el règim franquista s'hi oposa amb un instrument contundent: la censura.

El documental recull el testimoni de quatre noms destacats de la cançó catalana: Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Raimon i Quico Pi de la Serra. Tots ells expliquen el record que tenen de com actuava la censura amb les seves cançons o els trucs que feien per sortejar-la i rememoren tota mena d'anècdotes i situacions. També es recull el testimoni de persones que treballaven com a censors de les cançons.

Després d'aquesta emissió, Sense ficció estrenarà L'Ovidi: El 'making of' de la pel·lícula que mai no es va fer, un relat documental, proper, que ens descobreix el cantant, actor i poeta alcoià des del punt de vista de l'actor Eduard Fernández i la directora Rosana Pastor, que preparen un film sobre la seva vida.