Famílies senceres segueixen arriscant la seva vida per arribar a Europa i «els mitjans de comunicació públics han de seguir parlant del tema, encara que no estigui de moda», va assenyalar ahir Joan Salvat, director de programa de TV3 Sense Ficció, que dimarts emetrà un documental sobre el drama, des de la perspectiva dels voluntaris que treballen a la zona.

«Hi ha moltes morts al mar Egeu que no reflecteixen els mitjans de comunicació espanyols, però el drama segueix i Europa no es pot oblidar dels refugiats», va afegir el fundador de l'ONG de Badalona Pro-Activa Open Arms, Oscar Camps. Aquest català que intenta salvar vides a l'illa de Lesbos des de fa cinc mesos al costat d'un equip de socorristes, i gràcies a les donacions que reben de la gent, és un dels protagonistes de To Kyma. Rescat al mar Egeu, coproducció de TV3 rodada a finals de 2015.

El documental mostra el drama dels centenars de persones que arriben a les costes gregues en llanxes pneumàtiques plenes o en vaixells de fusta en desús, després d'haver pagar entre 1.000 i 2.100 euros als traficants de persones. Les imatges de metges intentant salvar la vida de nàufrags i de socorristes que recullen nens i nadons de dos en dos per treure'ls de l'aigua abans que la hipotèrmia sigui irreversible pretenen posar cara a les esgarrifoses xifres del desastre humanitari.

El drama oblidat que no s'atura

Unes 4.000 persones han mort ofegades en aquestes aigües el 2015 i al voltant de 800.000 han creuat el mar Egeu, mentre milions de desplaçats per la guerra a Síria segueixen als camps de refugiats del Líban, Jordània, Iraq, Turquia i Egipte. Els mitjans de comunicació que tant van impactar en l'opinió pública l'estiu passat «s'han oblidat del tema» i «només hi tornen quan hi ha un naufragi especialment multitudinari o un succés com el dels socorristes sevillans», segons Camps. «Però el tema no es pot oblidar perquè segueix aquí i té moltes conseqüències per a Europa i per a l'Acord de Schengen», segons Salvat. David Fontseca i Arantza Díez són els directors d'aquest documental que aborda el drama dels refugiats, denuncia les màfies turques i gregues que se n'aprofiten i critica la inoperància de les administracions.