La «crida» és «una llum», «un senyal que Déu fa» per consagrar-se a ell des d'una comunitat religiosa, la mateixa que les cinc aspirants que protagonitzen el Quiero ser monja, el docureality que Cuatro estrenarà pròximament a Espanya han sentit. Les joves seguiran el camí per explorar davant les càmeres la crida fins a decidir si la segueixen.

És, «probablement», el format «més espiritual» que mai ha emès una televisió, adaptació de The Sisterhood: Becoming Nuns, de la cadena nord-americana Lifetime i que fins ara només s'havia fet als Estats Units, va explicar ahir el director de Producció de Programes de Cuatro, Mariano Blanco. «Hem fet l'adaptació per a Espanya i és, sens dubte, una novetat absoluta i una línia de contingut molt diferent», va subratllar Blanco sobre l'espai, que començarà a emetre d'aquí a un mes aproximadament i durant sis setmanes.

L'equip de producció, una col·laboració entre Mediaset España i Warner Bros ITP, va contactar amb parròquies, comunitats religioses i congregacions i va acudir a trobades per fer el «càsting». «Són noies d'avui dia, que estan en la mitjana de l'experiència vital que pot tenir una noia de vint anys. Fins i tot n'hi ha una que té parella i el programa li arriba en un moment en què ha de decidir si estima més Alberto o Jesús», va detallar Blanco.

Les congregacions, una a Madrid, una altra a Granada i una tercera a Alacant, han estat «extremadament generoses» i l'únic requisit que els han posat per gravar els programes ha estat que tinguessin «el màxim respecte» a les normes i costums de les germanes. Les cinc aspirants van passar sis setmanes en tres comunitats molt diferents en funció del seu nivell d'«obertura» a la societat laica: una congregació dedicada a l'ensenyament i a la cooperació, una que gestiona una casa-bressol amb més de cent nens i una altra de clausura amb 500 anys d'història.